AfterMidlife-APK

AfterMidlife-APK

Expats uit deze landen zijn het slechtst voorbereid op ons verkeer

Rijschoolhouders slaan alarm over gevaarlijke expats achter het stuur. Expats uit deze landen vormen het grootste gevaar op onze weg.

Rijschoolhouders,  met name rondom Eindhoven slaan alarm over de rijvaardigheden van expats in Nederland. Dit schrijft het AD. Werknemers van bedrijven als ASML kunnen zomaar hun buitenlandse rijbewijs omruilen voor een Nederlands exemplaar. Daar wringt hem vooral de schoen. Want in hun thuisland kunnen ze op heel eenvoudig wijze zomaar hun rijbewijs halen. Een rijschoolhouder stelt in het artikel van het AD dat deze  een expat zomaar een rotonde tegen het verkeer in zag nemen. Overigens gelden deze problemen niet alleen in de regio Eindhoven. Ook in de Randstad komen deze situaties steeds vaker voor. In 2022 maakten al 10.000 kennismigranten van de omruil-mogelijkheid van hun rijbewijs in Nederland gebruik, duizenden meer dan de jaren ervoor.

Rijbewijs wereldwijd?

Hoe makkelijk is het dan om in het buitenland je rijbewijs te halen. Dat bleek uit een onderzoek van Zutobi, een online rijopleiding voor chauffeurs in Groot-Brittannië. Zij keken naar de kosten van tests, evenals de moeilijkheidsgraad en de leeftijd waarop je mag rijden. Zo kwamen ze tot deze ranglijst van de gemakkelijkste landen om te leren autorijden.

Hier de top-5:

1: Mexico – Score om te leren autorijden, 9.48/10

Achter het stuur kruipen in Mexico is ongelooflijk gemakkelijk om een aantal redenen: ten eerste hoef je in een groot deel van het land wettelijk geen praktische test te doen om een rijbewijs te krijgen, alleen een theoretische test, en bovendien was er vóór 2018 helemaal geen test. Een andere reden is dat je in Mexico legaal mag rijden op 15-jarige leeftijd, wat jonger is dan de meeste landen (die je pas laten rijden vanaf 18 jaar).

2: Qatar – Score om te leren autorijden, 7.39/10

De jongste leeftijd waarop je legaal mag rijden in Qatar is verbazingwekkend laag, namelijk slechts veertien jaar oud, wat bijna een halve decennium jonger is dan het wereldwijde gemiddelde. Daarnaast kost een rijtest in Qatar £30, wat minder dan de helft is van het wereldwijde gemiddelde van £75. De rijtest in Qatar omvat zowel een theoretisch als praktisch gedeelte.

3: Letland – Score om te leren autorijden, 7.03/10

Letland is het Europese land waar het het gemakkelijkst is om te leren autorijden, en het is het derde gemakkelijkste land ter wereld om achter het stuur te kruipen. Een test in Letland kost slechts £26, wat goedkoper is dan in Mexico en Qatar, maar de minimumleeftijd om te rijden is hoger, namelijk 16 jaar.

4: Verenigde Staten – Score om te leren autorijden, 6.95/10

Net als in Letland is de leeftijd waarop je mag rijden in de VS 16 jaar (hoewel een handvol staten iets andere wetten hebben), en net als in alle top vijf gemakkelijkste landen om te rijden, zijn er geen verplichte lessen voordat je de test aflegt. De kosten van de test in de VS liggen iets onder het wereldwijde gemiddelde, namelijk £84 ($116).

5: Canada – Score om te leren autorijden, 6.93/10

Het derde Noord-Amerikaanse land in de top vijf gemakkelijkste landen om wereldwijd te leren rijden is Canada, dat net derde wordt in de strijd voor de gemakkelijkste plaats om te leren rijden op dat continent. Canada’s score van 6.93 in totaal is slechts 0.02 achter de VS vanwege een iets hogere prijs van een test, die £14 duurder is.

Beeld: Image by Diana Grytsky/Freepik

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT