Opel, dat is net zoiets als Calve Pindakaas. Het is er al sinds wij er zijn.
Helemaal mee eens. In onze beleving kocht Jan Modaal een Kadett. Wie iets meer geld had, reed een Kaptein, een rijke boer bewoog zich voort in een Admiraal en wie wilde tonen dat er veel geslachtshormonen door de aderen stroomden, reed rond in een Monza, inclusief bungelend vossenstaartje of behaatje aan de spiegel. En zo bewogen we ons voort in de jaren zestig en zeventig. Er bestond nog geen maximumsnelheid. Geen APK. Het wegennet was barbaars slecht. Veel tweebaanswegen, geen verlichting en slecht asfalt. Binnen waren riemen nergens te bekennen. En de enige kreukelzones in deze auto waren wij
Twee joekels van Opel vroeger: de Opel Monza en Senator

Ja, en die Opel Admiraal reed 1 op 6.
Inderdaad, hier gaat de vergelijking met pindakaas mank. Calvé zal sinds de jaren ‘70 marginaal wat aan zijn receptuur hebben gedaan. Opel heeft een volledig nieuwe line up, geheel afgestemd op deze moderne tijden, deels of geheel geëlektrificeerd. We noemen de Mokka, Frontera en Opels grootste, de Grandland. Wij waren uitgenodigd voor de introductie van de nieuwe Grand Land Hybride Plug-in versie op Mallorca.
De nieuwe Opel line-up: Frontera, Mokka en Grandland

Had Opel al niet eerder een volledig stekkerversie geintroduceerd?
Je hebt een scherp geheugen. Dat klopt. Wil je volledig elektrisch rijden, dan heb je twee opties. Een batterij van 72 kWh en 83kWh, met mooie ranges boven de 500 km (WLTP). Helemaal mooie cijfers geeft de variant die volgend jaar op de markt komt. Dit accupakket is goed voor 98 kWh, waar Opel een onafgebroken rit van zo’n 700 kilometer belooft. Wij reden dus de versie met wederom een elektromotor. Maar die wordt als hulpje ingeschakeld voor de 150 PK’s tellende 1.6 turbomotor. Hoewel, hulpje. Opel belooft bijna 90 kilometer aan elektrische ondersteuning. Dat is meer dan voldoende voor heel wat huis tuin- en keukenritjes. Tel je daarbij de kilometers op die die benzinemotor in zich heeft, dan belooft Opel bijna 900 kilometer aan beriek. Ja, dan hebben we het wel over een lange afstandskampioen. Nutteloos overigens op een eiland als Mallorca. Maar ó zo handig richting je vakantiehuis in Spanje.

Verschilt deze uiterlijk veel van de elektrische versie, die jullie eerder reden.
Afgezien van de extra brandstofklep niet veel. Wel viel het op hoe goed geslaagd de stijl is van deze Grand Land. Het topje van de neus is dé lust voor het oog, met een prachtig verlicht logo en idem dito streep. Achter is de naam Opel een verlicht designbaken. Speciale vermelding voor de koplampen. Elk bestaat uit meer dan 25.000 elementen. Opel claimt zelf dat voertuigen bij een snelheid van 80 km/u ongeveer 30 tot 40 meter eerder kunnen worden gedetecteerd, dan met conventionele halogeenkoplampen. Hierdoor is de bestuurder in staat, één tot twee seconden eerder op het potentiële obstakel reageren.

En van binnen?
Deze Grandland geeft je het gevoel dat je in een heerlijke fauteuil plaatsneemt. Het schijnt dat het zeteldesign precies het midden van de rugwervel, ontlast, waardoor er een constante is van ontspanning. We zijn geen doctoren, maar het klinkt net zo goed, als dat het voelt. Meest opvallend is het horizontale display in het midden van het dashboard, dat zich zeer intuitief laat bedienen. Daarnaast treffen we veel fysieke knoppen. Zeker vermeldenswaardige daarvan is het exemplaar, dat een aantal zelf gekozen, irritante rijassistenten, met een druk het zwijgen kan opleggen. Verder noemen we de head-up display, dat prachtig overzichtelijk de details in de voorruit projecteert. Oh ja, laten we vooral niet de vele opbergvakjes op en in de middenconsole vergeten. Zeer praktisch en efficient.
Oke, verder nog iets te melden?
Jazeker. Speciale complimenten namelijk voor de demping. Wat ons namelijk opviel: in onze jeugd stond Mallorca bekend om vooral zon, zee en strand. Daar mag nog een kenmerk bijkomen: verkeersdrempels. Deze zijn te pas en te onpas rondgestrooid. Sommige goed zichtbaar, maar wee, o wee diegene die een nogal gecamoufleerd bestaan leiden. Tja, dat zorgde ervoor dat we met veel te hoge snelheid over het obstakel botste. De Opels van vroeger hadden ons vast en zeker tegen het dak gelanceerd, met alle lichamelijke schade van dien. Maar complimenten voor deze Grand Land, die zich een ware mensenredder toonde. Tezamen met de stoelen, wisten de dempers deze drempels nagenoeg helemaal weg te masseren. Leve de moderne tijd.
De nieuwe Opel Grandland Plug-in Hybrid is er vanaf 44.999 euro.