Business

Business

Zo word je succesvol volgens Steve Jobs

Nog meer dan van TED Talks houd ik van commencements speeches.

Een bijzonder persoon die een groep tintelende, net afgestudeerden toespreekt en hen zijn levenslessen vertelt. Ik zocht op de beste van het beste en kwam uit op die van Steve Jobs voor Stanford University en zet ze voor je op een rij.

1. Stoppen met je studie kan heel goed zijn

Steve Jobs was geadopteerd op voorwaarde dat zijn adoptieouders hem zouden laten studeren. Dat eiste zijn biologische, niet afgestudeerde moeder. Maar eenmaal op de universiteit bedacht hij dat hij nu alle zuurverdiende dollars van zijn adoptieouders erdoorheen jaste terwijl hij het gevoel had dat hij niets leerde. Dus hij stopte, en dat was het beste wat hem kon overkomen, zo bleek later. In plaats van belangrijke colleges te volgen die tot niets leidden volgde hij minder belangrijke funvakken die uiteindelijk wel ergens toe leidden. Want die lessen in kaligrafie hielpen hem toen hij later de Apple Macintosh bedacht, de eerste computer met aandacht voor design en meerdere lettertypes.

Les geleerd: ‘You can’t connect the dots looking forward. Believing that the dots will connect down the road, even if it leads you off the wellknown path.’

2. Ontslagen worden was het beste wat hem overkwam

Hij begon Apple op zijn twintigste in de garage en op zijn dertigste was het een miljardenbedrijf met vierduizend werknemers. Hij nam iemand aan waarvan hij dacht dat hij goed was voor het bedrijf en werd uiteindelijk door die persoon ontslagen. Hij was er kapot van, het was vernederend en een publiek falen.

Maar: ‘I was rejected but I still was in love.’ Na een tijdje voelde het uiteindelijk best fijn.

Les geleerd: ‘The heaviness of being succesfull was replaced by the lightness of being a beginner. Sometimes life’s gonna hit you on your head with a brick. Don’t loose faith.’ En zorg ervoer dat je iets doet dat je leuk vindt. ‘You’ve got to find what you love. If you haven’t found it, keep looking. Don’t settle.’ En zo begon hij opnieuw. Met Pixar.

3. Stel je hebt nog een dag te leven, zou die dag eruitzien zoals vandaag?

Als je deze vraag te vaak met ‘nee’ beantwoordt, doe je iets verkeerd in je leven. In het licht van de dood ben je al naakt en heb je niet meer zoveel te verliezen. Zo moet je denken.

‘Death is a destination we all share, no one ever escaped. Death is the single best invention of life. It clears out the old to make way for the new.’

Les geleerd: ‘Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t let the noise of other people’s opinions ground out your own inner voice.’

 

En als afsluiter: ‘Stay hungry, Stay foolish.’

Voor de hele speech kijk je de video hieronder.

 

Dit artikel verscheen eerder op Franska.nl

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT