Carriere

en dan nog even dit

Je gaat met pensioen, help, wat te doen?

En dan is het zo ver: je zwaait af van je werk en zit voortaan thuis. Welke valkuilen moet je zien te vermijden?

De eerste valkuil is eigenlijk het beruchte zwarte gat. Daar wil je sowieso niemand invallen uiteraard. ‘Het zwarte gat’ is een bekende term wanneer bij de koffieautomaat op het werk wordt gesproken over pensionering. ‘Jezus man, wat ga je nu allemaal doen met die tsunami aan tijd?’, roepen je collega’s in koor. Hier een paar tips om je voor te breiden.

Wat je in elk geval niet moet doen is samen met je partner boodschappen gaan doen bij de Appie. Niets is zo sneu als dat. Wij zien ze weleens lopen, de man gedienstig achter de vrouw die de kar duwt en allerlei ‘bevelen’ roept. ‘Henk, pak jij maar ff de pasta.’ Boodschappen doe je alleen, zo. Basta.

Volg een pensioencursus

De eerste beginnersfout die verstandig is om te tackelen is het niet voorbereiden van je pensioen. In het kader van “We zien het allemaal wel”, ontkennen een hoop mensen dat ze ouder worden en steeds dichterbij de pensioengerechtigde leeftijd komen. Erken dit en bereid je pensioen voor. Dit zal in de toekomst een hoop ellende voorkomen. Ter voorbereiding op je pensioen kan een pensioencursus best een goed idee zijn. Wellicht via je werk of dat je er zelf eentje mag uitkiezen. Neem je partner mee, want jij bent immers niet de enige die voor een verandering staat…

Deel je ervaringen

Wanneer jij niet meer naar je werk hoeft en je vaker thuis bent, heeft dit ook gevolgen voor je partner en jullie relatie. Praat met je partner over je aankomende pensionering. Je twijfels, je overwegingen, je blijdschap en je verdriet. Door je ervaringen te delen kun je samen nadenken over de nieuwe periode. Praat ook met vrienden want die geven wellicht ook weer nieuwe inzichten.

Kies bewust voor nietsdoen

Sommige mensen vinden het heerlijk om na hun pensionering ‘lekker niks’ te doen. Wanneer je daar naar uit kijkt, is het verstandig om hier bewust voor te kiezen. Laat je niet verleiden om toch nog hier en daar te helpen met een klusje of te worden ingezet als vrijwilliger wanneer je daar niet aan toe bent. Kies er dus bewust voor wat je na je pensioen wilt doen.

Zoek iets dat bij je past

Kan je juist niet stilzitten? Dan is het verstandig om al voor je pensionering op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk of een groot project dat je wilt aanpakken. Maak niet de beginnersfout dat je je gaat vervelen omdat je denkt dat het zichzelf allemaal wel regelt wanneer je met pensioen bent. Er is in Nederland veel werk te doen dat door vrijwilligers wordt ingevuld, maar dat werk komt niet zomaar naar je toe.

Vergeet het financiële aspect niet

Maak niet de beginnersfout door te denken dat je pensioen wel ‘zo ongeveer’ geregeld is. Op deze website kun je berekenen vanaf wanneer je AOW krijgt. En wanneer je met je DigID inlogt op de website van MijnPensioenoverzicht kun je kijken wat je totale pensioen tot nu toe is. Door op de hoogte te zijn van deze bedragen, kun je nadenken over de financiële stappen die je nog wilt zetten in je leven en de eventuele aanpassingen die je moet doen in je uitgavepatroon.

Kijk hier voor meer tips en ervaringen van mensen die al met pensioen zijn.

Bron: leefjepensioen.nl

Foto: Getty

 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT