Schaal- en schelpdieren natuurlijk, of heb jij nog nooit een oester geslurpt of samen een mosselpannetje gedeeld? Maar helaas blijkt uit Brits onderzoek dat die sexy schelpjes helemaal niet zo gezond zijn: ze bevatten microplastics.
Mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen zijn het sterkst vervuild met plastic van al het eetbaars uit de zee. En dat is slecht nieuws, want juist deze zeedieren eten we met huid en haar – nouja bijna, die schelp gaat gewoon de bak in. En daardoor kun je dus allemaal microplastic binnenkrijgen.
Plastic in plateau fruits de mer
Weekdieren zoals kwallen bevatten de meeste microplastics, zo’n 10,5 microplastics per gram. Gelukkig, die liggen niet op het plateau fruits de mer. Schaaldieren wel en die staan op de tweede plaats, met 8,5 microplastics per gram. Vissen bevatten 2,9 microplastics per gram. Vooral in Azië zijn zeedieren ernstig door plastic vervuild, omdat daar ook meer plastic in de zee voorkomt. Vooral in de lever en andere ingewanden van de zeedieren zitten kleine deeltjes plastic.
Bier en honing
De gevolgen van microplastic in je lichaam zijn nog niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat het schade aanricht, maar dat is nog niet helemaal in kaart gebracht. Uit andere studies blijkt dat we die microplastics, dus minuscule stukjes plastic, ook kunnen binnenkrijgen via mineraalwater, bier, zeezout en zelfs honing.
Bron: BusinessWorld
Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.
Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.