Geld

en dan nog even dit

Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde vijftigplusser?

Het zijn zware tijden met torenhoge kosten voor boodschappen, energie en benzine. Hoeveel moet je als wat oudere man/vrouw opzij leggen?

Sparen is een kunst en niet voor iedereen even makkelijk.

Toch is het goed en verstandig om geld apart te zetten, zodat je altijd een buffer achter de hand hebt. Hoeveel geld hebben zestigplussers gemiddeld op hun spaarrekening? En welk bedrag is verstandig?

De afgelopen jaren is het totaal aan spaargeld van alle Nederlandse huishoudens steeds verder gegroeid. In het eerste kwartaal van 2023 bedroegen de vrije besparingen van huishoudens 13,3 miljard euro, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Dit is 620 miljoen euro meer dan in het eerste kwartaal van 2022.

Spaarquote stijgt

Volgens het CBS was ook de spaarquote – het deel van je inkomen dat je spaart of belegt – in het eerste kwartaal van 2023 hoog; 14,4 procent. Ter vergelijking: tussen 2015 en 2019 bedroeg de gemiddelde spaarquote 10,8 procent. Dit betekent dat huishoudens, ondanks de hoge inflatie, nog steeds relatief veel blijven sparen.

Gemiddeld spaargeld

Uit data van het CBS blijkt dat Nederlandse huishoudens gemiddeld € 46.300 aan bank- en spaartegoeden bezitten. Dit is te lezen op de website van Knab, op basis van cijfers van het CBS. Dat klinkt veel, staat er, maar het is goed om er rekening mee te houden dat de rijkere huishoudens het gemiddelde spaargeld flink omhoog trekken. Het mediane spaarbedrag, ofwel: het midden, ligt met € 18.200 een stuk lager. Dat betekent dat de ene helft van de Nederlandse huishoudens een lager spaarsaldo heeft en de andere helft daarboven zit.

Spaargeld van zestigplussers

De gemiddelde zestigplussers heeft flink wat spaargeld, blijkt uit onderzoek van het CBS. Als we kijken naar de leeftijdscategorie van 55 tot 65 jaar, dan ligt het gemiddelde spaargeld op € 60.400. Van 65 tot 75 jaar ligt het gemiddelde spaarbedrag op € 64.600 en mensen tussen de 75 en 85 jaar hebben gemiddeld € 64.000 op hun spaarrekening.

Hoeveel geld achter de hand is slim? Experts zeggen het volgende: Hou altijd  een bedrag op je bankrekening  waarmee je minimaal drie maanden je vaste en variabele kosten zou kunnen betalen zonder rekening te houden met inkomsten. Spaargeld geeft een gevoel van zekerheid: je kunt wat tegenvallers opvangen.

Bron: Libelle

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT