Geld

Geld

Je kind eindelijk op eigen benen? Hoeveel geld heeft dat jou gekost?

Stel, je jongste kind is net 25 geworden. Natuurlijk, je zou ze voor geen goud willen missen, maar als je het allemaal optelt, zijn ze wel heel duur geweest.

Volgens algemene schattingen kost één kind gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen. Uitgaande van een gemiddeld netto inkomen van € 39.500 per jaar, betekent dit dat per kind ongeveer € 5.925 per jaar wordt uitgegeven. Laten we nu de totale kosten voor drie kinderen berekenen tot hun 25e verjaardag.

Jaarlijkse Kosten per Kind

Per jaar geef je per kind zo’n € 5.925 uit.

Totale Kosten per Kind over 25 Jaar

Over een periode van 25 jaar komt dit neer op:

5.925 euro×25=148.125 euro

Totale Kosten voor Drie Kinderen

Voor drie kinderen betekent dit:

148.125 euro×3=444.375 euroDus, in totaal hebben drie kinderen ongeveer € 444.375 gekost tot hun 25e verjaardag.

De eerste jaren: baby’s en bankrekeningen

De reis begon met het plunderen van de bankrekening zodra het eerste baby’tje zich aandiende. Een schattige babykamer, kleertjes en spulletjes voor de verzorging; volgens het Nibud liepen de kosten snel op tot zo’n € 688,10 per kind. En dat was nog maar het begin.

Daarna kwamen de extra spulletjes: een box, boxkleed, buggy, maxi-Cosi, babyfoon en vooral luiers. Luiers kosten al snel zo’n € 36,50 per maand per kind. Voor drie kinderen liep dat dus aardig op.

Van kleuter tot puber: dure Hobby’s en groeiende kosten

Toen de kinderen ouder werden, namen de kosten niet af. Ze wilden op sport, naar muziek-, dans- of theaterles, en dat kostte natuurlijk geld. Toen ze pubers werden en naar de middelbare school gingen, kwamen er nog meer kosten bij: schoolspullen, activiteiten, mobiele telefoons, en vervoerskosten. Volgens het Nibud kost een kind van 12 tot 18 jaar zo’n € 30.000 in totaal.

Met drie kinderen waren deze kosten aanzienlijk, maar elk moment, elke uitgave, was het waard om te zien hoe ze opgroeiden en hun eigen interesses ontwikkelden.

Volwassenheid: de grote financiële finale

Toen de kinderen 22 waren en afgestudeerd, financieel onafhankelijk werden en op zichzelf gingen wonen, had je per kind ongeveer € 148.125 uitgegeven. Dat betekent voor drie kinderen een totaalbedrag van € 444.375.

Kostbare liefde

Ja, kinderen zijn duur. Heel duur. Maar tuurlijk, dat leverde ook onbetaalbare momenten van geluk op. Het is nu tijd om te genieten van je eigen financiele onafhankelijkheid. Hoewel, ben je al begonnen met sparen voor de volgende generatie: de kleinkinderen?

Beeld: Image by Freepik

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT