Geld

en dan nog even dit

Waarom zelfs de gelukkigste stellen ruzie maken over geld (en hoe je dat voorkomt)

Je hebt een toprelatie. Maar zodra het over geld gaat? Oorlog. En dat terwijl er vaak genoeg geld is. Hoe kan dat?

Nou, simpel: iedereen kijkt anders naar geld. Jij krijgt een bonus van 5.000 euro en denkt: “Tijd voor die exclusieve whisky-collectie!” Zij krijgt een bonus en denkt: “Handig, extra buffer voor de hypotheek.” Trouble in paradise. En dat gebeurt in de beste relaties. Sterker nog, onderzoek van de American Psychological Association laat zien dat geld dé nummer 1 stressfactor is in relaties. 31% van de stellen geeft aan dat geldzaken regelmatig voor ruzie zorgen. Vaker nog dan schoonouders of wie de vaatwasser moet uitruimen.

Ik kreeg pas geleden nog te horen van mijn vrouw: ‘Jij praat veel te vaak over geld. Alles is geld bij jou, kap daar nou eens mee en leef gewoon!’

En dan hebben we het nog niet eens over de kleine dingen. Wie betaalt vaker de boodschappen? Waarom is de gezamenlijke rekening alweer leeg? Moest dat etentje echt zo duur zijn? Of die zoveelste gadget?

Hoe voorkom je financiële ruzies zonder elke week een ‘budgetvergadering’ te houden?

Laten we eerlijk zijn: praten over geld is even sexy als een Excel-sheet vol rekeningen. Dus hoe zorg je ervoor dat jullie minder vaak in die financiële mijnenvelden stappen?

  1. Maak een slim (en lui) budget: Geen zin om elke uitgave te bespreken? Zorg dat vaste kosten automatisch verdeeld worden. Werk met een gezamenlijke rekening voor belangrijke dingen en behoud een eigen ‘doe-wat-je-wilt’-rekening. Dan hoef je nooit meer te vragen waarom hij alweer een nieuwe gadget heeft gekocht of zij ineens een ‘spontaan’ weekendje weg plant.
  2. Trek een ‘geef-ik-niet-om’ grens: Spreek af tot welk bedrag je elkaar niet lastigvalt. Bijvoorbeeld: tot 100 euro doet iedereen lekker wat hij wil. Daarboven? Even overleggen. Voorkomt gezeur over impulsuitgaven, maar houdt de grote financiële beslissingen transparant.
  3. Speel een spelletje (ja, echt): Zet een ‘geldpotje’ in waar jullie allebei maandelijks iets in stoppen. Waarvoor? Voor pure fun. Zo voelt het niet alsof elke euro verantwoord moet worden, en als de één dan eens een keer losgaat op een uitgave, is het al gedekt.
  4. Plan een ‘financieel date night’ (met bier of wijn): Maak het niet te serieus. Eens per maand, met een drankje erbij, doorlopen jullie even de financiële stand van zaken. Geen preek, geen drama, gewoon: hoe staan we ervoor en wat willen we doen?
  5. Automatiseer zoveel mogelijk: Hoe minder er te bespreken valt, hoe minder kans op ruzie. Automatische spaarplannen, vaste overboekingen naar gezamenlijke rekeningen – haal het menselijke (en dus emotionele) element er zo veel mogelijk uit.
  6. Accepteer dat jullie anders denken over geld: Jij vindt investeren in crypto geweldig, zij ziet het als pure casino-ellende. Accepteer dat. Niet iedereen heeft dezelfde financiële mindset. Belangrijk is dat jullie de grote lijnen samen bepalen en elkaar daarbinnen vrijlaten.

Laat het soms gewoon los

Is het écht nodig om je druk te maken over dat tientje meer of minder? Soms is het beter om gewoon even adem te halen, je biertje op te drinken en te accepteren dat je partner nu eenmaal een andere kijk op geld heeft. Je hebt tenslotte ook geen relatie met je bankadviseur.

Foto: Getty 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT