Klussende knarren

en dan nog even dit

Een op drie huiseigenaren opgelicht bij klus aan huis: hoe voorkom je het?

Veel Nederlandse huiseigenaren zegt weleens te zijn opgelicht door een klusjesman, zoals timmermannen, schilders, loodgieters en elektriciens. Hoe voorkom je dit?

Dit blijkt uit onderzoek van Trustoo (website die lokale bedrijven in de spotlight zet) onder 1.046 Nederlandse huizenbezitters. Meer dan de helft van alle ondervraagden zegt daarnaast ooit te veel te hebben betaald voor een klus aan huis.

‘Ik schrik ervan dat een groot gedeelte van de Nederlandse huizenbezitters het gevoel hebben dat ze ooit zijn opgelicht”, zegt Lars Freriks, oprichter van Trustoo. ‘Dit is niet alleen vervelend, maar in de huidige tijd ook onnodig. Voor de meeste dienstverleners zijn er veel online recensies beschikbaar. Lees altijd reviews van voorgaande klanten en bekijk de ervaring, opleiding en keurmerken van de dienstverlener. Verdiep je daarnaast in de uit te voeren werkzaamheden om een goed beeld te krijgen van de omvang van de klus en de kosten. Maak ten slotte duidelijke financiële afspraken met de dienstverlener om verrassingen te voorkomen.’

Kwaliteit boven kosten

Maar liefst 73 procent van alle respondenten zegt namelijk meer te willen betalen voor een dienstverlener met goede reviews. Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim vier op de vijf ondervraagden graag meer uitgeeft aan een dienstverlener die duidelijke garanties biedt. Onder huizenbezitters tot dertig jaar oud bedraagt dit zelfs 91 procent van alle respondenten, gevolgd door 85 procent van de respondenten tussen 50 en 59 jaar oud. Freriks: “Online recensies zijn ontzettend waardevol, maar ga niet direct uit van een paar reviews. Hoe meer reviews, hoe betrouwbaarder het gemiddelde is. Als iets te goed klinkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Dit geldt ook voor garanties en andere ontbindende voorwaarden. Vertrouw daarom niet alleen op de website van de dienstverlener, maar raadpleeg onafhankelijke bronnen zoals in je offline netwerk, externe review platforms en erkende keurmerken.”

Fanatieke vergelijkers

Voor het selecteren van de juiste dienstverlener, is gedegen onderzoek een must. Vier op de vijf ondervraagden vergelijken daarom verschillende offertes en 81 procent verdiept zich in online recensies voordat ze een keuze maken voor een specifieke aannemer of klusjesman. Freriks: ‘In het afgelopen decennium is het aanbod sterk gedigitaliseerd. Helaas is het daardoor ook gemakkelijker geworden voor malafide dienstverleners om nieuwe slachtoffers te maken. Dat jongeren vaker het gevoel hebben opgelicht te zijn door een dienstverlener komt niet door een gebrek aan onderzoek. Met de hoeveelheid informatie online is het echter lastig om betrouwbare van onbetrouwbare bedrijven te onderscheiden. Op ons platform is de voorselectie daarom al uitgevoerd, en vind je alleen geverifieerde dienstverleners die uit de buurt komen.’

Tips voor een perfecte klus aan huis

  1. Vraag om referenties en lees online reviews om de reputatie van de aannemer te controleren.
  2. Vergunningen en Verzekeringen: Controleer of de aannemer de juiste vergunningen en verzekeringen heeft.
  3. Ervaring: Zorg ervoor dat de aannemer ervaring heeft met de specifieke klus die je wilt laten uitvoeren.
  4. Zorg voor een duidelijk en gedetailleerd contract waarin staat wat er precies moet worden gedaan, inclusief specificaties van materialen en tijdlijnen.
  5. Kosten en Betalingsschema: Stel een gedetailleerd kostenoverzicht en een betalingsschema op, waarbij je betalingen koppelt aan voltooide mijlpalen van het project.
  6. Garantievoorwaarden: Neem expliciete garantievoorwaarden op in het contract, inclusief de duur van de garantie en wat wel en niet wordt gedekt.

Foto: Image by gpointstudio on Freepik

 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT