Klussende knarren

en dan nog even dit

Snoeien, maaien, boren: op welke tijden mag je eigenlijk klussen?

Het is volop zomer en lekker lang licht en dus komen massaal de grasmaaiers, snoeischaren, schuur- en boormachines uit het vet. Op welke tijden mag je eigenlijk herrie maken?

Er bestaan geen landelijke regels als het om klussen gaat. Binnen elke gemeente zijn er regels die vallen onder de zogenoemde Algemeen Plaatselijke Verordening (AVP).

In het algemeen geldt:

Klussen mag van ma. t/m za: 07:00 – 22:00 uur

Zondag: eigenlijk niet.

Buiten deze tijden: ontheffing aanvragen bij de omgevingsvergunning.

In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar gesteld in de AVP. Dit heeft dan vooral te maken met geluidsoverlast door buren. Ook wordt in deze verordening de regels gesteld van wanneer je met geluidsoverlast mag klussen aan je huis. Dit tijden zijn dus per gemeente verschillend. Een goede richtlijn is de 7 tot 7 regel van de gemeente Utrecht die geldig is van maandag tot en met zaterdag.

Geadviseerde regels om te klussen

Het klussen aan je huis doe je wellicht met hulp van klusjesmannen maar ook zelf zul je vaak de handen uit de mouwen steken. En niet al het kluswerk zal met veel geluid gepaard gaan. Het is goed om naast de gemeentelijke regels ook naar de wat ruimere geadviseerde regels te kijken voor het werken aan je huis. Ook bij stille klussen is er vaak toch sprake van enig overlast voor de omwonenden. Het is voor iedereen prima als dit op een redelijke tijd van de dag ophoudt.

Afspraken maken met de buren

Het advies overall is om toch vooral bij buren en omwonenden aan te geven wanneer je aan de slag wil gaan met het klussen aan je woning en wanneer je ongeveer klaar zal zijn. Met een sociaal praatje kun je zo goodwill kweken voor je plannen. Samen kun je dan tot betere afspraken komen over wat wel kan en wat niet.

Verschil tussen stil klussen en klussen met geluidsoverlast

Bij het klussen aan je huis worden verschillende werkzaamheden opgepakt. Sommige werkzaamheden zoals het slopen en boren gaan gepaard met geluidsoverlast. Ander werk zoals het schilderen of behangen kan in redelijke rust uitgevoerd worden. Hou rekening met deze verschillen in overlast die gepaard gaan met de werkzaamheden. Zorg via een planning voor een juiste indeling van het werk. Zo blijven je buren je vrienden en worden ze niet je juridische vijanden.

Bron: klusenfix.nl

Foto: Image by aleksandarlittlewolf op Freepik

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT