Sjaak

Sjaak

Rico Verhoeven brengt me weer even terug in dat kroeggevecht

Weet jij het nog? Zaterdag na de discotheek op de vuist met een rivaliserende ‘bende’ uit het naburige dorp of iemand die je meisje wilde zoenen- of erger – wilde afpakken.

Rico Verhoeven bokste dit keer een vriendschappelijk potje. Ging eigenlijk nergens om. De eer, ja. Dus net als vroeger. Nu is het meteen steken of kogels vangen, geen eerlijk man tot man gevecht met de blote knuisten.

Onschuldig testosteronvermaak, noemde ik – Falder Sjaak – , het altijd. Puberaal boksen. Ik praat over de jaren 70. 45 jaar geleden. Ik was 18 jaar en helemaal geen vechtersbaas, maar ik ging een potje knokken nooit uit de weg. Oké, ik had altijd vrienden bij me die een kop groter waren dan ik. Altijd handig natuurlijk. Of ze waren juist kleiner dan ik maar dan wel weer heel bedreven in karate, aikido of andere Oosterse gevechtsport. Toegegeven, het kon er soms ook hard aan toe gaan, maar in de meeste gevallen waren het klappen om te zien of je durfde en hoe hard je kon slaan.

Een knokclubje... wellicht een idee?

Berucht waren de brommerclubjes uit de verschillende rivaliserende dorpen die in het weekend elkaar troffen bij discotheek of kroeg. Licht ontvlambaar als we als pubers waren, hoefde er maar een klein incidentje te zijn of de lont ging in het kruit. Een jongen die te lang naar een meisje keek, een glas bier dat omging, een lek gestoken band of een domme opmerking. Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn broer in de plaatselijke cafetaria met twee meisjes een patatje at. Twee gasten die binnenkwamen brulden meteen allerlei vunzige opmerkingen over onze meiden.

Mijn jongere broer, bokser in zijn vrijetijd, aarzelde geen moment en sloeg met 1 vuistslag een van de twee dwars door de glazen pui. Was ik zelfs van onder de indruk!

Ik wilde me ook even van mijn goede kant laten zien en sloeg keihard de ander op zijn neus. Pats, direct bloeden als een rund. De krokettenboer was minder blij met ons, maar de meisjes waren supertrots.

Boeren en buitenlui, elk weekend was het bijna raak. Maar het was, nogmaals, spielerei. Jonge mannen die hun spieren wilden testen, die hun jeugdige overmoed wilden omzetten in

heldengedrag. Niemand kwam thuis met opengesneden buiken, afgerukte ledematen of een kogel in zijn kop. Nee, een kapotte lip, een blauw oog, een bloedneus waren de vleselijke trofeeën.

Pa was altijd trots: ‘Zo jongen, flink van je afgebeten. Neem een biertje. Hoe ziet die ander eruit?’ Kom er nu nog maar eens om: een lekkere knokpartij zonder gedoe.

Foto: 123RF

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT