Lifestyle

en dan nog even dit

Zo word je onbewust sneller ouder

Wist je dat je hierdoor veel sneller ouder wordt?

Volgens experts ligt gezond ouder worden voor 30 procent aan je genen en voor 70 procent aan de manier waarop je je leven leidt. Dat is in principe goed nieuws, want als je rekening houdt met de volgende zaken ben je al een heel eind op weg naar een prachtige oude dag.

 1. Calorieën tellen
In de jaren ’90 heb je ongetwijfeld de tip ‘eet minder en beweeg meer’ voorbij horen komen. Experts waarschuwen voor dit advies omdat het op lange termijn niet veel goeds voor je doet. Dat komt doordat het lichaam verandert naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot verlies van spiermassa. Het is dus belangrijk genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.

2. Dagelijkse beweging overslaan
Wist je dat je door het verlies van spiermassa vanaf je 30e (!) al meer risico hebt om te vallen? Door dagelijks je spieren te trainen blijf je sterk en stabiel, waardoor je letterlijk langer overeind blijft staan. Weer wat geleerd.

3. Veel junkfood eten
We weten allemaal dat junkfood slecht voor je is. Toch is het belangrijk om je inname van junkfood tot een minimum te beperken. Het kan namelijk bijdragen aan vervelende ontstekingen en verschillende ziekten waaronder obesitas, kanker en zelfs dementie.

4. Geen koolhydraten eten
Het volgen van een ‘low carb’ dieet is al jaren een rage, maar experts zeggen dat het toch heel belangrijk is om koolhydraten van goede kwaliteit toe te voegen aan je dieet. Door de koolhydraten die in volkoren producten en bonen te vinden zijn kun je zelfs langer leven.

5. Laat opblijven
Een goed slaapritme is essentieel voor een langzamer verouderingsproces en het behoud van een gezond lichaam. In het ideale scenario heb je een regelmatig slaapschema waar je zelden van afwijkt. Saai, maar blijkbaar gezond.

6. Te veel cafeïne drinken
Twee tot drie koppen koffie per dag kunnen geen kwaad. Drink je meer dan dat, dan kan dit leiden tot een versnelde afname van het hormoon DHEA en dat zorgt voor een jeugdige uitstraling en vermindert ontstekingen.

7. Te weinig kleur eten
Een ‘kleurrijk’ bord is volgens onderzoekers van belang als het gaat om goed ouder worden en het mediterrane dieet schijnt daar perfect voor te zijn. Dit dieet in je dagelijkse ritme verwerken is makkelijk: eet dagelijks minimaal vier verschillende kleurrijke groenten en fruit om ontstekingen te verminderen en de huid- en ooggezondheid te ondersteunen.

8. Stress verminderen met alcohol
Het gebruik van alcohol kan de veroudering versnellen door het lichaam zuurder te maken. Alcohol tast daarnaast je lever aan, verergert hormonale schommelingen en veroorzaakt een afname van de hersenfunctie. Toch maar een glas water inschenken bij de wijn…

9. Jarenlang dezelfde supplementen nemen
Wissel voedingssupplementen af. De voedingsbehoeften van het lichaam veranderen naarmate we ouder worden, dus het is belangrijk om de voedingssupplementen die je gebruikt aan te passen aan je leeftijd. 

Bron: Sheerluxe

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT