Radio Retro

Radio Retro

The Beach Boys hielden helemaal niet van het strand

Ze zijn verantwoordelijk voor de surfsound, maar eigenlijk kon niemand van de Beach Boys surfen. Hoewel, drummer Dennis Wilson kon het wel, maar die verdronk uiteindelijk tragisch voor de kust van LA.

Surfin’ USA was één van de eerste grote hits van de Beach Boys in de sixties, maar hoewel ze steevast optraden in strandtenue’s en temidden van hotrods met surfplanken, had de band zelf niets met het strandleven. En de Beach Boys zijn dan misschien ook verantwoordelijk voor die typische Californische zon & strand-sound, ze zijn er – ook al kwamen ze allemaal uit Los Angeles – niet mee opgegroeid. Zo woonden de bandleden in hun jeugd in suburbs die redelijk ver van de kust, die ze altijd zo enthousiast bezongen, lagen.

Charles Manson

Sterker nog: het genie van de band, Brian Wilson, had acute watervrees. Zwemmen deed hij ook nooit. De enige Beach Boy, die echt kon surfen was drummer Dennis Wilson, die overigens een vrij getormenteerd leven leidde. Zo dwong seriemoordenaar en gemankeerd rockster Charles Manson hem ooit tot een muzikale samenwerking. Verder was Dennis, net als veel andere bandleden, hevig verslaafd aan drank en drugs. Dat werd hem in 1986 fataal toen hij vanaf een jacht ging zwemmen en uiteindelijk niet meer bovenkwam.

Pet Sounds

Dat de band meer in zijn mars had, dan die surfsound, bewezen ze met het album Pet Sounds uit 1966, dat de inspiratie vormde voor Sgt Pepper van The Beatles.  Nou ja, de band… Brian Wilson was bijna in zijn ééntje verantwoordelijk voor deze geniale plaat met instant classics als God Only Knows en Wouldn’t it be Nice. Om in de mood te komen had hij apart genoeg een strandsfeer nodig. Naar het strand zelf gaan was uitgesloten voor Brian Wilson, dus liet hij een strandzandbak aanleggen onder zijn vleugel in de studio… Tja…

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT