Radio Retro

Radio Retro

Kurt Cobain: de man van 450 miljoen!

Op deze aprildag in 2004 beroofde Kurt Cobain zichzelf van het leven. En zoals zo vaak brengt de Nirvana-voorman na zijn dood meer geld op, dan tijdens zijn leven. Maar wie kreeg uiteindelijk de 450 miljoen dollar die dit Grunge-icoon vooral post mortem verdiende?

In de dagen nadat Kurt Cobain’s stoffelijk overschot is ontdekt boven de garage, groeit zijn huis in Seattle uit tot een spontaan bedevaartsoord voor fans. Surprise guest bij zo’n wake begin april 1994 blijkt weduwe Courtney Love, die – net als Kurt – een giftige heroïneverslaving heeft ontwikkeld. In verwarde toestand leest ze voor uit de afscheidsbrief van Nirvana’s getormenteerde frontman, waarbij ze de verbolgen fans ‘Kurt is een Klootzak’ laat scanderen. Courtney geeft in de weken daarna nog de halve garderobe van haar hubbie gratis weg aan de rouwende meute. En één van deze setjes, de Mohair-pluissweater, die hij bij Nirvana’s legendarische MTV Unplugged-sessie droeg, wordt in 2019 prompt geveild voor dik drie ton. Inderdaad, een John Lennon-achtige prijs,  maar het illustreert vooral de turbulente afwikkeling van Cobain’s kapitale erfenis.

Het gezin Cobian in februari 1993, met Kurt, Courtney Love en dochter Frances Bean.

Financiële vechtscheiding met Courtney Love

Want Kurt liet op dat mythische 27ste levensjaar dan misschien een reeks explosieve songs, een vrouw en een dochter van amper twee jaar na, maar géén testament. Hoewel? De legende schijnt vlak voor zijn zelfgekozen einde een notaris te hebben bezocht, om te waarborgen dat Courtney, van wie hij wilde scheiden, tot de laatste cent zou worden uitgesloten bij de verdeling van zijn inboedel. Dit document dook nooit op, waardoor juist de bizarre Hole-zangeres de wettelijke 63 procent van de nalatenschap toucheerde. Peuter Frances Bean ontving de rest. En zoals vaker bij iconen, die dieptragisch omkomen, verdient Kurt post-mortem aanzienlijk meer poen, dan tijdens zijn leven. Het Grunge-repertoire, beeldrechten en de lopende investeringen met Cobain’s kapitaal, blijken inmiddels 450 miljoen dollar waard. Bovendien genereren ze jaarlijks ook tientallen miljoenen aan gegarandeerd rendement.

De oud-leden van Nirvana, zoals Dave Grohl links, cashen nog steeds miljoenen met de band.

Rechtzaak met Nirvana-leden

Niet verrassend dus dat er decennialang om wordt gevochten. De eerste juridische clash is tussen – wie anders – Love en Nirvana’s ex-leden, zoals Dave Grohl. Samen bestieren ze Nirvana Inc, een speciale BV, die de financiën rond het trio regelt. ,,Ik zat wellicht niet in de band’’, aldus Courtney. ,,Ik ben er wel de eigenaar van. Grohl heeft geen noot muziek voor de groep geschreven, maar trekt er wel miljoenen uit.’’ In 2001 sleept ze de drummer voor de rechter, wegens ‘wanbeheer’, maar stiekem vooral, omdat ze meer royalties wil. ,,Grohl bedacht de drumriffs van Smells Like Teen Spirit niet eens. Kurt deed dat en dus is die song  nu meteen van mij.’’ De Nirvana-leden meppen terug door te dreigen met een rechtszaak, waarbij ze hun aandeelhouder en fulltime junkie Love ‘psychische onstabiliteit’ verwijten. De kwestie wordt tenslotte geschikt.

Vete tussen Dave Grohl en Courtney Love

In 2014 leggen Grohl en Courtney hun vete ook persoonlijk bij, als ze elkaar live omhelzen tijdens de introductie van Nirvana in de Rock-’n-roll Hall of Fame. Toch klaagde Courtney onlangs weer dat Dave ‘met de creditcard van Nirvana Inc.’ een Aston Martin aanschafte. ,,Da’s ook mijn auto, dude!’’. Voor 50 miljoen dollar verpatste Love trouwens in 2006 nog een deel van haar eigen royalties om haar destructieve levenswandel te stutten. De andere erfgenaam, dochter Frances Bean, is relatief in de luwte gebleven. Sinds Love – onvermijdelijk – uit de voogdij werd gezet en Frances haar moeder zelfs een straatverbod liet opleggen, kan ze nu als 28-jarig model en kunstenares genieten van het trustfonds, dat al in 1997 geruisloos voor haar werd opgetuigd. Daarvan kocht ze recentelijk onder meer voor twee miljoen een villa in de Hollywood Hills.

Kurt op tour in Japan

Merchandise goed voor een ton per maand!

Uit andere rechtbankstukken blijkt, dat ze ook de merchandise-rechten op de beeltenis van haar vader beheert, goed voor 95.000 dollar per maand. De nalatenschap lijkt nu met Cobain’s moeder en zus aan het bewind in rustiger vaarwater te zijn gekomen, al rommelde er rond Kurt’s beroemde MTV Unplugged-gitaar nog een saillant laatste akkefietje. Love, Frances en haar ex Isaiah Silva (die stelde dat de gitaar een cadeautje van Frances was) claimden allen dit instrument, waar Cobain naar verluidt voor het laatst op tokkelde. Daarnaast zou Courtney nog boefjes ingezet hebben om Silva thuis te bedreigen. De rechter wijst de Martin D18E uiteindelijk toe aan de ex-echtgenoot, die hem in 2020 laat afhameren voor zes miljoen, de duurste gitaar ooit. Smells like Money!

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT