Travel

en dan nog even dit

Vakantieperikelen (4): de taal (en hoe je die super snel leert)

Je bent nooit te oud om een vreemde taal te leren.

We gaan weer massaal op weg naar Duitsland, Frankrijk en Spanje. En hoe maak je je daar verstaanbaar? Uit onderzoek blijkt dat je met 600 woorden al een heel eind komt.

Tuurlijk, met wat gebarentaal en improvisatie komt je vaak een eind over de grens, maar het is toch veel leuker om de taal een beetje te spreken? Het is maar voor 2 of 3 weken, maar wat dan nog? Je leert een taal en je traint je hersenen. Eenmaal voor bij de 50 jaar is dat een mooie uitdaging.

Reis je af naar de Costa dan kun je natuurlijk gemakshalve elke dag bij een Nederlandse snackbar een bal gehakt eten, maar waarom zou je de buitenlandse keuken niet eens echt leren ontdekken? De Franse en Spaanse keuken zijn vermaard en zo ongelooflijk lekker. Ontdek nieuwe smaken en maak meteen een praatje met de lokale mensen. Dat maakt je vakantie een stuk avontuurlijker, voller en leuker.

Taal leren gaat super snel

Het idee dat je met slechts 600 woorden snel een taal kunt leren, is gebaseerd op het concept van kernwoorden of basiswoordenschat. Juist omdat het maar over 600 woorden gaat, is dit extra motiverend voor je. Deze woorden vormen de meest frequente en nuttige woorden in een taal en stellen je in staat om een groot deel van alledaagse gesprekken te begrijpen en eraan deel te nemen.

Een klein aantal woorden komt vaak voor in gesproken en geschreven taal. Door deze woorden te leren, kun je een groot deel van de communicatie begrijpen. De geselecteerde 600 woorden zijn relevante woorden die je in alledaagse situaties gebruikt, zoals begroetingen, veelvoorkomende werkwoorden, basis zelfstandige naamwoorden, en veelgebruikte bijvoeglijke naamwoorden. Door je te concentreren op deze kernwoorden, kun je snel een basiswoordenschat opbouwen die je helpt om eenvoudige gesprekken te voeren, basisinstructies te begrijpen en je in alledaagse situaties te redden. Veel van die basiswoorden combineer je heel eenvoudig om nieuwe zinnen te vormen, wat je in staat stelt om creatief met de taal om te gaan en je expressiever te maken naarmate je meer oefent.

Het idee dat je met slechts 600 woorden al snel vooruitgang kunt boeken, kan motiverend werken. Het geeft een gevoel van voldoening en stimuleert verder leren.

Nog een aantal handige tips om snel 600 woorden te leren:

* Focus op praktische zinnen: Leer zinnen die je echt kunt gebruiken in alledaagse situaties.

* Gebruik een taal vertaalapp: Zo kun je snel nieuwe woorden opzoeken en je uitspraak oefenen.

* Luister naar muziek en podcasts: Zo raak je gewend aan de klank van de taal en leer je nieuwe woorden en zinnen op een leuke manier.

* Kijk films en series: Kies films en series in de taal die je wilt leren met ondertiteling in het Nederlands of in de taal die je wilt leren.

* Praat met native speakers: Zo kun je je taalvaardigheid oefenen en de taal in de praktijk gebruiken.

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT