Het luchtruim is nu al weken exclusief gereserveerd voor de vogels. Nagenoeg alle vliegtuigen staan aan de grond. Volgens Floris de Haan, Senior onderzoeker luchtvaarteconomie aan de Erasmus Universiteit, valt voor eind mei de helft van alle luchtvaartmaatschappijen om. Dat klinkt verre van opgewekt. Gelukkig weet Erik Abendteuer raad. Nu exclusief te lezen op Falder.nl
Wereldwijd zijn er zo’n 29.000 passagiersvliegtuigen operationeel. (Bron AD.) Lang, heel lang geleden, om precies te zijn in 2019, hingen deze vliegmachines bijna 40% van de tijd in de lucht. De overige uren waren ze een beetje aan het taxiën of hingen ze aan de slurf. (Vliegtuigen werden extreem efficiënt gebruikt. Ter vergelijking: in Nederland rijdt een auto gemiddeld 32 kilometer op een hele dag, zo heeft Autorai gemeten. Dat betekent dat hij al gauw 23 van de 24 uur op de handrem staat. Een fiets presteert niet veel beter, die doet amper 3,5 km/dag, weet de Fietsersbond.)

Tot zo ver de statistieken. Waar het hier om gaat zijn al die duizenden passagiersvliegtuigen, waarvan slechts een handjevol nog de startbaan mag kiezen. Zeker, dat scheelt een boel herrie, en de Hollandse luchten zijn weer zo blauw als boven het ‘Korenveld met kraaien’ van Vincent van Gogh. Maar die kisten staan daar keihard rente te verliezen. De schade loopt in de miljarden. En het idee dat wij dat straks via de belastingaangifte (of inflatie) mogen bijpassen, klinkt verre van aantrekkelijk.
Gelukkig heeft Erik Abendteuer een briljant plan waarmee die paar miljard staatsteun voor de KLM meteen van tafel kan. De overheid zal in zijn handjes knijpen met deze tip.
Zijn concept is gebaseerd op het feit dat vrijwel alle gezonde mannen op 30.000 voet regelmatig hunkeren naar wat extra inflight service. Langdurig verblijf in een drukcabine gecombineerd met de immer vriendelijke stewardessen schijnt als een dijk van een afrodisiacum te werken. Het is een raadsel waarom al die slimme marketeers daar nooit op zijn ingesprongen. Immers als passagier zit je al zo dicht bij de hemel. Waarom laat je ze dan niet even een extra orgastisch arrangementje erbij prikken?
Dit is hét moment voor een pilot
Kortom, nu alle vliegtuigen aan de grond staan, is dit hét moment voor een pilot. Al die 737, 777 en 787-toestellen worden tijdelijk omgekat tot Bordeelse Boeings. Schiphol en de KLM worden dan vast gered en voor heel veel mannen gaat er een jongensdroom in vervulling.
Okay, er zijn nog wat hindernisjes die omzeild moeten worden. Zo is het uitoefenen van contactberoepen momenteel taboe. Maar een noodwetje kan er vast wel voor zorgen dat deze bijzondere service voortaan ondergebracht wordt in de categorie cruciale beroepen.
Personeelswerving wordt een makkie: professionals uit de branche willen dolgraag weer aan het werk. En er zijn volop stewardessen die voor het avontuur gaan en maar al te graag wat extra diensten willen verlenen. (Nee, dit is geen fabeltje.)

Omdat KLM haar 101-jarige reputatie vast niet wil verkwanselen is het misschien wel handig dat bij dit experiment niet de oorspronkelijke outfits van de The Flying Dutchman gebruikt worden. Gelukkig biedt Feestbazar uitkomst. En anders de écht ondeugende pakjes die Christine le Duc catert.

Op een speciale 18 + website kun je om een afspraak vragen met een dame naar keuze. De dame geeft op haar beurt aan of ze ook het ziet zitten. Bij een match kun je aangeven in welke outfit je bij voorkeur wordt ontvangen.
Extra’s als priority check in, extra beenruimte of – doe eens gek - een upgrade naar business class zijn allemaal aan te vinken bij de boeking.

Nee, de pantry wordt niet omgebouwd tot hemelbed. We waren aan het vliegen, hè! Het toilet daarentegen mag bij deze formule wél gebruikt worden. Idem de cockpit (what’s in a name) maar die laatste optie is nog eens twee keer zo duur als een stoel in de business class. En wil je per sé toch een bed? Kan, maar dan zit je vast aan het premium pakket. Dan mag je vogelen in een private jet met jacuzzi en drie dames naar keuze. Inclusief een fles champagne, aangeboden door de Tax Free Shop van Schiphol, want die moeten nodig van hun voorraden af.
“Thank you for Flying het Boeing Bordeel”
Ver gezocht? Er zijn mannen die 250.000 dollar pinnen voor een tochtje door de ruimte met Virgin Galactic. (Als dat überhaupt nog doorgaat, want Richard Branson heeft net zijn vliegtuigmaatschappij Virgin in de etalage gezet.). Dan is dit ‘bonken in een Boeing’ wel even stukken spannender. En aanzienlijk duurzamer; er wordt niet een enkele liter kerosine verstookt. Dus je hoeft vooraf ook geen bos in Brazilië te kopen om je Co2-uitstoot te compenseren.
En mocht het experiment slagen – dat is onontkoombaar – dan wordt het ook als service aangeboden op vluchten die langer dan 3 uur duren. Zodra er weer gevlogen wordt dan. Dat is meteen een enorme opsteker voor de burgerluchtvaart, want die kan sowieso wel wat extra cash gebruiken om op te krabbelen.
Voortaan klinkt dan door de speakers bij het afscheid:
“Thank you for Flying het Boeing Bordeel. Hope to see you again.”
(fotocredits: Pxhere.com)