Hans van der Steeg

Hans van der Steeg

Ben jij voor een dubbeltje geboren? En ben je nu een kwartje? Is het jou gelukt?

wiegje
Vroeger was het moeilijk om jezelf op te werken. Nu nog steeds, zo blijkt uit de docu ‘Klassen’. Waar je wiegje staat, bepaalt je kansen op succes later. Hoe zat het bij jou?

Bij ons in de straat was de verdeling vrij overzichtelijk. Vrouwen zorgde voor de kinderen, de mannen werkten. Veelal met hun handen. Veelal in het land, want ik woonde in de Bollenstreek. Wij waren een dubbeltjesstraat. De kwartjes woonde over het spoor. Minstens in een twee-onder-een-kap huis. Maar meestal was de woning vrijstaand, inclusief een oprijlaan en een grote tuin. Wij kwamen in een van deze, omdat mijn moeder daar werkster was. Overigens mochten we niet verder dan de keuken. Spelen met de kwartjeskinderen mochten wij niet bij hen thuis. Wel in de klas, op het schoolplein of op de voetbal. Daar waren we gelijk. Nou ja, gelijk. Ook weer niet altijd. Onze klas was verdeeld in niveaus. De knapsten, de middelmatigen en diegenen die straks met hun handen gingen werken. Vrijwel alle kwartjes zaten in de hoogste groep. Ik, als dubbeltje mocht er ook zitten. Totdat ik na de CITO-toets opeens werd verwezen naar de MAVO. Iets dat geen kwartje overkwam. Destijds dacht ik dat het aan mijn eigen resultaten gaf. Nu snap ik dat er meer dingen speelde.

De trailer van de docu 'Klassen'

Pijnlijk

En dat die nog steeds spelen. Volg je toevallig de documentaire ‘Klassen’? Deze speelt zich af in Amsterdam Noord, op verschillende scholen, in groep 8. In deze documentaire wordt pijnlijk duidelijk dat je toekomst voor een groot deel wordt bepaald waar je wiegje staat. Sommige leerlingen wonen op driehoog, zonder hun vader en moeder, die hen achter hebben gelaten bij opa of oma. Anderen moeten juist de woning delen met een heel grote familie. De meesten van deze kinderen, die vaak ook nog op dezelfde school zitten, krijgen als advies iets met VMBO, een enkeling HAVO of VWO. Leerlingen die echter aan de rand van Amsterdam wonen, die op een andere school zitten dan de zojuist beschreven groep, voelen Havo echter als wanprestatie.

Via MAVO, HAVO en HBO heb ik uiteindelijk toch mijn weg gevonden. Hoe zit het bij jou? Was jij ook ooit een dubbeltje? En ben je (of voel je jezelf) nu een kwartje?

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT