Hans van der Steeg

Hans van der Steeg

De slager slachtte zelf zijn koeien, die hij uitzocht bij de boer uit de polder achter het dorp

De jeugd gaat aanstaande donderdag de barricaden op voor een schone toekomst. Falder-columnist Hans van der Steeg herinnert zich zijn eigen jeugd: toen slagers nog zelf hun koeien slachtten en er alleen maar seizoensprodukten bij groenteboeren te koop waren. Wat leefden we eigenlijk hip en biologisch.

Nee, vroeger was echt niet alles beter. Dus was ook niet alles schoner. Ik groeide op in de Bollenstreek. Je wist dat je niet in openluchtwater moest zwemmen, want al het gif dat de bollenboeren op het land strooiden, kwam in het water terecht en maakte alles wat leefde morsdood. Aan de horizon zagen we de schoorsteen van de vuilverbranding in Leiden onbekommerd, 24 uur per dag, vuile rookwolken uitbraken. Auto’s walmden grote wolken uitlaatgas de lucht in.

Kikkertjes in de sloot

Nu horen we de kikkertjes hier weer in de sloten kwaken, is de vuilverbranding in Leiden opgedoekt, autowalmen, zijn veranderd in rookpluimpjes. Maar nog steeds is het milieu een grote zorg. Scholieren in Nederland demonstreren komende donderdag, dat ze ook recht hebben op een schone toekomst. Ondertussen staat er een kopje muntthee voor me. De honing die ik erin wil schenken, zit in een plastic verpakking. Het koekje idem dito. Zelfs het theezakje is van kunststof. Ja, de moderne wereld is in plastic verpakt. Hoe was dat eigenlijk in onze jeugd?

Nederland in de jaren '60

In ons dorp, dat nog geen 5000 zielen telde, wemelde het van de bakkers, slagers, kruideniers, melk- en groenteboeren. Boodschappen deed je daar. Met de fiets. Auto’s waren voor de rijken. Je nam een grote boodschappentas mee. De groenteboer had geen druiven uit Chili, kiwi’s uit Australië, maar leverde de groenten uit het seizoen. De slager slachtte zijn koeien achter de winkel, die hij had uitgezocht bij de boer uit de polder achter het dorp. Ook de melkboer haalde daar zijn zuivelproducten. Al die producten werden in de grote boodschappentas gekieperd. Zakjes waren er wel, maar van papier. Opmerkelijk: Thuisbezorgd.nl  bestond al. Dat waren bakkers- en slagersknechten, die op de fiets de achteraf bestellingen afleverden, die niet in de winkel meegegeven konden worden. Fietsen die overigens als twee druppels water lijken op fietsen die scholieren nu hip vinden:  ja, die met die dikke buizen en bagagedragers vóór.

Hip

Melk en vlees van lokale boeren, seizoensgroenten, papieren verpakkingen en grote boodschappentassen. Wat leefden we eigenlijk milieuvriendelijk, hip en biologisch. Moeten we weer terug naar de tijd van onze jeugd om de huidige jeugd een schone toekomst te garanderen?

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT