Hans van der Steeg

Hans van der Steeg

Wie is de Mol? is een vréselijk TV-programma

Bij ‘Wie is de Mol?’, dat afgelopen zaterdag van start ging, wint de verrader. Waarom wordt hij of zij niet kaal geschoren, met pek en veren besmeurd en door de stad gereden?, vindt Falder-columnist Hans van der Steeg.

Allereerst: dit zegt iets over mijn leeftijd: bij ‘Wie is de Mol?’, denk ik altijd eerst: Hoezo wie is Albert Mol? Enfin, het programma is afgelopen zaterdag weer begonnen. Ik kon er niet omheen, kennissen begonnen er al een paar weken geleden spontaan over met glimmende ogen. De afgelopen week waren er voortdurend trailers op TV en zaterdag besteedde de Volkskrant er zelfs een twee pagina tellende artikel aan. Dit keer speelt het groepsspel zich af in Columbia. Maar ach, behalve dat dit een paar mooie plaatjes oplevert, is dat land bijzaak. Het programma had net zo goed op een industrieterrein bij Wijk van Duurstede opgenomen kunnen worden. Want het concept is er één van een grote voorspelbaarheid. Er moet dus een bedrag worden gespaard dat maar niet aangroeit. De spelletjes waarbij dit verdiend wordt, zijn moeilijker te snappen dan een schaakwedstrijd op grootmeesterniveau. Is het daarom dat de deelnemers achteraf exact beschrijven wat je zojuist als kijker hebt gezien? Wellicht, maar het geeft tegelijkertijd het programma de snelheid van dikke stroop. Enfin, als het einde van de aflevering toch  daar is, laat de hele groep zich als kleine kinderen afblaffen door de akela annex commentator, dit keer Rik van de Westelaken. Daarna wordt er iemand uitgeknikkerd, zónder dat we kunnen controleren of dat terecht is.

Gekkenhuis: er bestaat zelfs een 'Wie is de mol'-videokanaal

Wie is de Mol?

Uiteindelijk wordt de grootste smierder, Linke Loetje, bedrieger, Linkmichiel, oplichter, verrader van de groep uitgeroepen tot winnaar. Grijzend zal deze worden gehuldigd, geprezen en volop media-aandacht krijgen. Dit is dus de persoon dus die ervoor heeft gezorgd dat door zijn of haar verborgen streken en acties de vriendengroep (want de deelnemers groeien emotioneel naar elkaar toe) langzaam afbrokkelt en mensen met tranen in hun ogen naar huis moeten. Stel dat dit in je eigen vriendengroep zou gebeuren? Iemand die voortdurend bezig is achter je rug om stiekeme streken uit te halen? Iemand die voortdurend, zonder de vinger erop te kunnen leggen, voor onrust zorgt, waardoor zelfs mensen uiteindelijk de groep moeten verlaten. In de Middeleeuwen werden verraders en intriganten met pek en veren besmeurd en op de kar door de stad gereden. In de Tweede Oorlog werden ze kaal geschoren. Tijdens de Koude Oorlog als spion geliquideerd. Wat doen echter De Mol-kijkers? Die gaan er enthousiast over Twitteren, verder kijken naar het humorloze TV-programma MolTalk. Ze tooien zich met de Geuzennaam ‘Molloten’ en doen voorspellingen in hun Mol-app. Ach ik gun ieder zijn lolletje. En is er ook een zenderknop, waardoor ik het programma niet hoef te zien. Maar ik vond ‘Wie van de Drie’ toch echt veel beter. Met Albert Mól, inderdaad.

Het spelletje 'Wie van de Drie', met Albert Mol

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT