Hein

Hein

Weer samen op reis? Ver weg? Pak Panama!

Kinderen de deur uit? Weer net als vroeger op wereldreis? Tip: ga naar Panama, zoals Falder-columnist Hein van Dam deed.

Waarom heeft niemand ons verteld hoe we met onze kajak door de branding komen? Als twee verzopen katten slepen mijn vrouw en ik onszelf het strand op. Onze kajak is aangespoeld. Mijn slippers zie ik verderop als speelbal van de golven. Mijn vrouws zonnebril à 3,95 euro prijkt voortaan op de Neus van Neptunus. Typisch Panama. Zoek het zelf lekker uit. Daar waar toerisme volwassen is, wordt niets aan het toeval overgelaten. Hebben verwachtingen hetzelfde voorspelbare happy end als een feelgood film. Maar hoewel Panama barst van de toeristische pareltjes, moet je zelf regelmatig de schelp openen om dit te laten blinken. Ook nu is bij ons de voldoening groot. We bevinden ons op het tropisch eiland Isla Catalina, een uur peddelen vanaf het surfstadje Santa Catalina aan de Stille Oceaan. Mijn vrouw in ik zijn de enigen op een hagelwit strand, omzoomd door oerwoud. Krabbetjes schieten weg onder onze voeten. Leguanen verdwijnen in het struikgewas. Verderop zien we het wrak van een gestrand zeiljacht.

Jungle en oceaan

Natuurlijk is het Panama-kanaal een ‘must-see’ en enig in zijn soort. Maar grofweg vallen de toeristische attracties van dit land onder te verdelen in twee soorten: het midden is overwoekerd door jungle terwijl de zijkanten zijn gelardeerd met kustplaatjes voorzien van lange stranden, met daarvoor tropische eilandjes die als kleurige fruithagelslag oprijzen uit de Caraibische Zee of Stille Oceaan. In het midden van het land bieden dorpen als El Valle de Anton en Boquete feërieke hotels, waarvan uit jungletrekkings kunnen worden gedaan.  Ja, ook zonder gids. Apps als ‘ maps.me’  zorgen er voor dat je midden in de jungle exact je locatie kunt bepalen. Verwacht zelden een georganiseerde touristinfo. Ook hier is het vaak door lokale tips of door sites als www.journeyera.com dat we de meest fantastische routes vinden. Binnen de kortste keren lopen we op de flanken van een vulkaan of zijn we omhuld door regenwoud en volgen smalle paadjes die ons leiden naar verlaten watervallen en verkwikkende bergpoeltjes. Zelden ontmoeten we andere wandelaars. Des te meer oerwoudbewoners. Op ons lijstjes staan de Quetzal, de groene wijnslang, een luiaard, de agoutie en natuurlijk de krab die uit het afvoerputje van ons bad klauterde.

Boca Chica

Speciale aandacht voor Boca Chica aan de Stille Oceaan. Onze favoriet deze vakantie. Een klein slaperig kustplaatsje, vol bontgekleurde huisjes, waar het lijkt alsof niemand hoeft te werken en mensen luierend op hun veranda’s meedeinen op de Zuid-Amerikaanse muziek. Aan het einde van het dorp dobberen vissersboten, die je voor een paar dollar vervoeren naar de tropische eilanden, bij elkaar een stuk of vijftig, die in de baai verspreid liggen. Even buiten het stadje verblijven wij in hotel Bocas del Mar.
Een Belgische luxe enclave, waar je voor een tweesterren prijs, vijfsterren luxe geniet. Strakke witte bungalows, van alle gemakken voorzien, een blauw glinsterende infinity-pool en een restaurant waar alle obers Engels spreken en die je snel en vlot fantastische gerechten op tafel toveren. https://www.bocasdelmar.com/nl/

Algemene info

De KLM vliegt dagelijks rechtstreeks naar Panama-City. Bussen brengen je overal. Wij huurden een auto. Wegen zijn goed onderhouden en worden steeds rustiger naarmate je Panama City achter je laat. Prijzen zijn iets goedkoper dan in Nederland. Het hoogseizoen is globaal van januari tot en met april. In mei begint het regenseizoen. Juli tot en met oktober staan bekend als de maanden geschikt voor het spotten van walvissen.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT