Leo

Leo

Europa: hek eromheen of afscheid nemen?

Het verenigde Europa bestaat alweer ruim 60 jaar en Nederland was een van de 6 oprichters. De Europese verkiezingen staan voor de deur en daar waar je normaal gesproken weinig nadenkt over het “verenigd” Europa word je gevraagd dat nu wel te doen en op 23 mei te gaan stemmen.

Is een hek om Europa dan de oplossing?

De huidige EU barst uit haar voegen vanwege grote meningsverschillen tussen de EU-staten. Grote meningsverschillen over hoe we de klimaatveranderingen te lijf gaan en met de voor ons burgers veelal ingrijpende maatregelen. Of meningsverschillen over de immigrantenstromen van andere continenten naar Europa. Velen blijven nu steken in Griekenland of Italië, als ze Europa al weten te bereiken. Is een hek om Europa dan de oplossing? Een land als Engeland stemde nipt voor de keuze om de EU te verlaten, maar wil daar niet de consequenties van dragen. Zie hoe dat land nu na 3 jaar in complete chaos is beland. De EU verlaten lijkt toch ook niet de oplossing. We zien ook een president als Macron, de nieuwe zonnekoning, die Europa wil hervormen. Maar of dat nu de gewenste route is?

Europa is er nog lang niet

Europa heeft per land nog altijd verschillende regels voor handel, belastingen, strafmaat of subsidies. Dat maakt dat we nog niet ervaren dat Europa één geheel is. Maar weet dat dit in Amerika niet veel anders is. Ook daar kunnen individuele staten eigen regels hebben. Wij burgers kennen de euro politici niet of nauwelijks en zien doorgaans niet wat zij doen. Wel lezen wij dat zij zeer hoge salarissen krijgen en extravagante reiskosten vergoedingen. Een Europarlementariër ontvangt 8600 euro bruto per maand. Ook de onzin van twee kosten verslindende parlementen, een in Brussel en eentje in Straatsburg, helpt ons niet om fan van Europa te worden. Maar ja, ook wij zelf hebben een overbodige Eerste Kamer vol met bijklussende linkse en rechtse rakkers.

Soms is het beter om ff te luisteren naar Europe...

Meedoen in de wereld

We hebben al jaren de mond vol over globalisering en gebruiken allemaal het wereldwijde internet. We zien ook dat landen als China en India, maar ook Brazilië grootmachten worden die hun vleugels uitspreiden over de wereld en overal sterke invloed krijgen. We hebben onze welvaart te danken aan de voorvaderen in met name de gouden eeuw, maar ook aantoonbaar aan de samenwerking binnen Europa. Als verbond van 28 landen en ruim 500 miljoen inwoners kun je echt veel beter samenwerken of concurreren dan ons calvinistische land met 17 miljoen mensen.

De EU is het waard om voor te stemmen, maar is zeker aan verandering toe

Europa heeft ook vrijheid van reizen (Schengen) gebracht binnen Europa en is een vrije handelszone geworden voor bedrijven die gevestigd zijn in Europa. Het werken met één munt heeft ook vele voordelen voor bedrijven en voor burgers. De bemoeizucht van de EU lijkt groot en Brussel wil steeds meer invloed. Het is tijd dat er echte hervormingen komen in de EU. Alles wat cultureel is of met identiteit te maken heeft zou zeker in het betreffende land zelf geregeld moeten worden. Maar op Europees niveau zou er meer gesynchroniseerd moeten worden.

Stemmen op?

Heb je ze al gezien die vage verkiezingsposters? Met die zeer vlakke en vage beloftes en oersaaie foto’s van lijsttrekkers en lijstduwers. Als je die posters ziet weet je nog altijd niet wat die rakkers de afgelopen 4 jaar hebben gedaan voor Europa en dus ook voor Nederland, noch weet je wat ze straks gaan doen voor ons. Enkele partijen zijn voor Nexit en dus chaos. Of zeggen gewoon: ga stemmen. De meesten laten niet eens de lijsttrekker zien, simpelweg omdat we die toch niet kennen. In Nederland hebben de meeste mensen nog geen idee waar ze 23 mei op gaan stemmen.

Maak het verschil ga zeker stemmen op 23 mei!

Deze verkiezingen zijn de enige gelegenheid voor ons als Europese kiezers om zich met z’n allen rechtstreeks uit te spreken over de Europese koers van nationale regeringen. Er staat voor de EU veel op het spel de komende jaren – met als uiterste: een forse sprong in verdere integratie óf ontploffing van de bestaande EU. Wordt de EU een sterkere (tegen)speler in de wereld van de Amerikaanse president Trump en de Chinese president Xi, en kan zij globale problemen als migratie en klimaatverandering aan? Blijven we doorzeuren over wat er allemaal mis is in Europa en moet veranderen of bouwen we samen verder aan een verbeterd Europa?

Het beste wat je kunt doen is in ieder geval te gaan stemmen, dan heb je tenminste invloed. En stem dan op die partij waar je je in Nederland thuis bij voelt en die voor jou aansprekende standpunten over Europa heeft.

Openingsfoto: europarlement

Foto’s: https://nl.depositphotos.com/stock-photography.html

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT