Leo

Leo

Gouwe ouwe: zendschip Veronica is nu hit als horeca

Voor ons ‘gouwe ouwe’ is de naam Veronica voldoende om een heel register van sweet memories open te trekken. Knettergoeie popmuziek vanaf de woelige baren. Het voormalige zendschip is nu naast feestruimte vooral een prima restaurant.

Goed eten voor een prima prijs...

Piratenzender met popmuziek

Voor de jonkies onder de lezers hier even in vogelvlucht de geschiedenis van de piratenzender. Naar verluidt werd naar het voorbeeld van Radio Mercur in Denemarken op 15 oktober 1959 in Hotel Krasnapolsky te Amsterdam besloten radio-uitzendingen vanaf een schip op de Noordzee te starten. Het station ging werken onder de naam Vrije Radio Omroep Nederland, afgekort VRON. Uit deze afkorting werd de naam Veronica afgeleid, die ook refereerde aan het gedicht Het schaap Veronica van Annie M.G. Schmidt. Op 18 april 1960 vond een eerste testuitzending plaats. Radio Veronica ging definitief van start op 17 mei 1960 vanaf het voormalige lichtschip Borkum Riff, dat in de haven van het Duitse Emden werd omgebouwd tot zendschip, op 192 meter of 1562 kHz. In november 1964 werd de Borkum Riff vervangen door de IJslandtrawler Norderney. (bron: Wikipedia).

Radio Veronica werd enorm populair bij de jeugd, omdat zij popmuziek uitzond in een vanaf 1969 vast programmaschema. Vanaf 2 januari 1965 werd een wekelijkse hitparade van de populairste nummers, de Nederlandse hitparade – al snel de Veronica Top 40 geheten – uitgezonden. Destijds werd popmuziek namelijk nauwelijks op de reguliere radiozenders (Hilversum I en II) uitgezonden. De Veronica-drive-inshows waren een hit en kregen veel navolging bij de omroepen, andere stations en discotheken.

The Collectors met hun hitje What Love dat als vaste tune door Veronica werd gebruikt..

Op 31 augustus 1974 om 18.00 uur stopte Radio Veronica de uitzendingen vanwege het van kracht worden van de anti-piratenwet. Deze afsluiting werd gedaan met het ten gehore brengen van het Wilhelmus. Veel Veronica-fans herinneren zich dit moment nog goed vanwege de voorlaatste muzikale bijdrage: de saxofoonsolo uit het nummer What Love van The Collectors.

Veronica, vanaf dan de VOO, vocht daarna een lastige strijd uit om een officiële zendvergunning te krijgen. Minister Van Doorn betoogde aanvankelijk succesvol dat de omroep geen aanvulling op het bestaande aanbod vormde. In 1976 kreeg de omroep toch, dankzij een motie in de Tweede Kamer, een aspirant status. De toppers van toen waren o.a. Rob Out, Lex Harding, Tineke de Nooij, Joost den Draaijer en zelfs Klaas Vaak.

Sodom en Gomorra

Om de files voor te zijn heb ik – Falder Leo – de trein genomen en ben met de NDSM pont naar het Veronicaschip gevaren. Het weerzien met het oude schip was erg leuk. Het schip is wat kleiner dan het was in mijn herinnering. Des te meer bewondering heb ik nu voor de mensen die maandenlang op dit schip op zee dobberden. Alhoewel de vele roemruchte verhalen over Sodom en Gomorra-toestanden op het schip het verblijf ongetwijfeld aangenaam hebben gemaakt. Wel jammer dat de oude radiostudio verdwenen is. En hoe toepasselijk: tijdens het eten viel 2 keer het licht uit…

Het oude schip is nu een leuk aangekleed restaurant geworden waar je prima vega en vis kunt eten in het middenschip. Ook is er voor groepen een loungebar en na 22 uur kun je los op de muziek, in het weekend zelfs doorfeesten tot 05.00 uur. Het restaurant is open van donderdag tot en met zondag.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT