Leo

Leo

Meer waardering voor mijn inzet of ik ben pleite!

Je hebt net kerstvakantie gehad en nagedacht of je voldoende waardering en beloning voor je werk krijgt. Als goed presterende medewerker wil je gewoon een prima salaris. Je bent al heel lang in dienst, vrijwel nooit ziek en je levert een prima resultaat. Dus baas, wat let je?

Een goede werkgever weet uit ervaring dat medewerkers worden gemotiveerd als je ze goed beloond. Bovendien verhoog je daarmee hun betrokkenheid op de werkvloer of kantoor. Maar beloning alleen is zeker niet voldoende. Je wilt als werknemer op gezette momenten waardering krijgen in de vorm van schouderklopjes (mag bij Falders gelukkig nog) en complimentjes in het bijzijn van je collega’s.

Wat je baas nog altijd niet snapt is dat het zeker niet alleen om geld gaat.

Natuurlijk wil je er niet achter komen tijdens een gesprek op een verjaardagsfeestje of congres met vakcollega’s dat je zwaar onderbetaald wordt, zeker niet nu ook je vrouwelijke collega’s evenveel (gaan) verdienen. Geld is niets meer dan een middel waarmee jij je prettige leventje kan leiden. Let wel, geld mag dan niet persé altijd tot grotere prestaties leiden, onderbetaald worden is wél een grote demotivatie!

Behoefte aan waardering en erkenning!

Los van primaire behoeften die vervuld moeten worden (en die dus geld kosten waarvoor salaris nodig is), zijn er tal van behoeften te noemen waarom een medewerker naar zijn werk komt. Logischerwijs heb jij behoefte aan erkenning en waardering. Dat is erkenning van jouw kwaliteiten, jouw inzet, vaardigheden en kennis. In de good old days waren verreweg de meeste Falders nog in loondienst en was het een goede gewoonte van werkgevers om elkaar af te troeven met prima beloningspakketten omdat ze dondersgoed wisten dat loyaal personeel een veel beter rendement gaf dan vaak wisselend personeel. Dat scheelt veel in opleidingskosten, in wervingskosten en ontslagvergoedingen.

Werken als loonslaaf is een stuk minder aantrekkelijk dan vroeger. Steeds meer taken, meer targets om te halen en dat ook nog eens met minder personeel. Tralala, de stress loopt op en de burn-out komt snel in zicht. Maar het kan nog erger. Sinds vele jaren is het Angelsaksische denken en handelen bij vele bedrijven en organisaties binnengeslopen. We zagen dat er de laatste jaren vele bedrijven vrijwillig dan wel vijandig werden overgenomen en dat gaat dan vrijwel altijd gepaard met ontslagen van personeel. In het Angelsaksische handelen vertel je op de dag dat werknemers met kerstverlof gaan dat zij in het nieuwe jaar niet meer terug hoeven te komen, ontslag dus. Dat is nog eens een pittig kerstcadeau.

Het vrije ondernemerschap

Velen zijn daarom voor zichzelf begonnen, en hebben het zogenaamde vrije ondernemerschap opgezocht. Wat kan jou het schelen. Jij bent onafhankelijk, je bepaalt zelf wel wie en wat jouw leven mag inregelen. Je bent nu op een leeftijd dat je jezelf altijd mag verwennen aan het eind van het jaar.

Of je nou succesvol bent geweest en je doelen hebt gerealiseerd is eigenlijk niet zo belangrijk, je leeft je leven en gunt jezelf de ultieme beloning voor je prestaties. Een trip naar een zonnig oord, een nieuwe bolide of nieuwe motor, een kleurig schilderij van Jacqueline Schäfer, een nieuwe levensgezel(-lin) of gewoon een leuk huisdier.

Doet de baas niets doe dan jezelf een plezier.

Foto’s: 123RF

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT