Leo

Leo

Social media: zegen of digitale terreur?

48Plussers zijn vaak of helemaal bezeten van social media of moeten er juist helemaal niets van weten. Je kent ze wel, ze komen in alle vrienden- en kennissennetwerken voor. Breng het onderwerp social media maar ter sprake en ze slaan allemaal aan. Zeker als je Whatsapp , Youtube en Facebook noemt.

Verreweg de meesten hebben de laatste jaren social media ontdekt en leeftijdsgenoten zijn het meest geïnteresseerd in Whatsapp en Facebook. Overigens heeft Facebook wel een flinke tik gekregen vanwege het schenden van de privacyregels c.q. het lekken van gebruikersinformatie. Sociale media namen afgelopen jaren meer tijd in beslag en ze worden vooral gebruikt om in contact te blijven met anderen.

Nog nooit had ik zoveel vrienden

De redenen waarom zoveel mensen social media gebruiken is enerzijds omdat ze een uitlaatklep zoeken. Het is heerlijk om lekker veel onzin, kritiek en ook complimenten te spuien op social media. Vooral Twitter is vaak 1 grote bak zure regen. Maar social media zijn ook bij uitstek geschikt om veel “vrienden” erbij te krijgen, sommigen maken er een heilige graal van om zoveel mogelijke vrienden en volgers te krijgen. Weer anderen gebruiken het om het nieuws aan de eigen familie en vrienden te kunnen vertellen of juist om bij te houden wat er allemaal met je vrienden gebeurt. Kortom, een prettig sociaal gebeuren, maar wel heel tijdrovend!

De gemiddelde tijd voor communiceren via media (zoals bellen, berichten sturen en gebruik van sociale media) bedraagt 1 uur en 4 minuten per dag en groeit hard (2018). De opkomst van de sociale media kanalen gaat hand in hand met de opkomst van de smartphone, die ook door zeer veel ouderen gebruikt wordt. Het helpt zeker dat inmiddels de databundels bij telecombedrijven prettig betaalbaar zijn geworden.

Mailen, Facebooken, sms-en, pingen, bellen, instagrammen...

Facebook, nooit van mijn leven!

Er zijn onder ons ook talloze haters van social media te vinden. Je kent ze vast wel: veelal iets rijpere mannen die er nooit aan begonnen zijn en dus de voordelen van sociale media niet kennen. Maar dat houdt ze niet tegen om er een stevige mening over te hebben in de zin dat het nutteloos is, niet deugt en je weghoudt van normale sociale contacten met je vrienden, wat overigens wel klopt…. Nog fanatieker wordt dit selecte gezelschap als zij hun real life vrienden voortdurend over de geneugtes van Facebook etc. horen praten, dat maakt ze soms bijna agressief.

Al die tijd op social media, kan dat geen kwaad?

Uiteraard heeft het veelvuldig gebruik van social media veel impact. Soms zijn mensen helemaal vergroeid met hun smartphone. Daarnaast is veelvuldig gebruik, zeker als dit in de avonduren gebeurt, van invloed op je slaapgedrag. Ook jouw hersenen moeten alles een plekje geven en dat kost (slaap-)tijd.

Daarom een paar tips:

  • Zet je smartphone tenminste een uur voordat je gaat slapen uit en laat die vervolgens uitstaan.
  • Als je iets moet lezen en je gedachten dwalen telkens af, probeer dan iets sneller te lezen.
  • Probeer in korte tranches je sociale media te bekijken, geen lange kijktijden.
  • Schakel externe prikkels zoals geluidjes, notificaties en je telefoon (tijdelijk) uit.
  • Fotocredits: https://nl.depositphotos.com/stock-photography.htmlVind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

    Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

     

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT