Leo

Leo

Verkassen. Moet dat nou?

Je bent als Falderaar al wat verder in je carrière en je hebt je levenspad verder vrij aardig uitgestippeld. Daarnaast zijn de belangrijkste ‘kostenposten’ (kids!) inmiddels uit huis en kun je van de ‘nieuwe’ vrijgekomen ruimtes meerdere hobby- en grote mensenspeelruimtes maken. Eindelijk heb je het helemaal naar je zin. Lekker toch!

En dan gebeurt het onvermijdelijke: je partner wil opeens zo nodig kleiner gaan wonen want het schoonhouden is zoveel werk. Of die wil terug naar zijn of haar roots, want het was zo gezellig in het oude buurtje.

Het grote dilemma

Tsja, wat doe je dan? Jij wilt blijven waar je woont en de woning 100% geschikt maken naar jouw wensen en je levensgezel wil dat je verkast. Zolang je niet in het trapliftenstadium bent aangekomen, is er eigenlijk weinig aan de hand. Ook kan het zijn dat je geen verkoopplannen voor je huis hebt en opeens een hijgende makelaar jou een topaanbod doet waardoor je gaat twijfelen.

Wat een dilemma. Kies je voor je relatie en laat je je met tegenzin wegjagen uit jouw fijne woonplek of zoek je de confrontatie en bepaal je dat je hier oud wil worden. Falder kan jou daar niet bij adviseren. Elke situatie is anders en elke relatie is anders. Je kunt beargumenteren dat een stapel bakstenen het aflegt tegen een longstanding relatie die je uiteraard koestert. Anderzijds is dit wellicht ook een goede manier om van je relatie af te komen en de wellicht gedroomde vrijheid op te zoeken… Oeps.

Je kunt beargumenteren dat een stapel bakstenen het aflegt tegen een longstanding relatie die je uiteraard koestert. Anderzijds is dit wellicht ook een goede manier om van je relatie af te komen en de wellicht gedroomde vrijheid op te zoeken… Oeps.

Toch maar verhuizen dan?

Als verhuizen dan toch onvermijdelijk lijkt, is het zaak om dit goed te organiseren. Dat helpt om het naar je zin te krijgen, ook al heb je dat eigenlijk niet. Bouw met je lotgenoten een goed compromis over het soort huis waar je wilt gaan wonen en welke woonplek met welke omgeving aantrekkelijk zijn. Zorg dat de zoektocht met een heldere focus gebeurt zodat je niet 10 maanden alleen maar huizen bekijkt en het nergens over eens wordt. Dat zie je al vaak genoeg bij die Engelse huizenzoekers tv-programma’s.

Ga je het zelf doen of laat je het doen?

Ga je je vrienden – ook al wat op leeftijd – weer jouw hele inboedel laten verslepen, of ga je een verhuisbedrijf inschakelen? Vraag dan vooral meerdere offertes aan. Offertes kunnen enorm in prijs verschillen. Waar kun je op letten? Verhuisbedrijven rekenen vaak of via ‘uurtje factuurtje’ (kosten van aantal verhuizers per uur, plus kosten als vrachtwagenhuur) óf ze werken met een all-in prijs. De praktijk leert dat de uren vaak te laag worden ingeschat en je achteraf toch veel meer betaald.

Erg belangrijk is ook te bepalen hoeveel m3 je nodig hebt. Vaak sturen bedrijven iemand langs voor bezichtiging om een schatting te maken van de inboedel. Daarnaast kun je ook online een offerte aanvragen waarbij de inboedel ingeschat wordt door het aankruisen van de meubels die mee moeten. De schattingen over het aantal m3 en het aantal dozen worden door verhuizers bijna altijd heel uiteenlopend ingeschat; met veelal nadelige gevolgen voor jou en niet voor hen. Verhuizers met het certificaat ‘erkende verhuizers’ zijn meestal het duurste, maar wel betrouwbaar. Het betekent dat ze zijn aangesloten bij een brancheorganisatie.

Wat geeft de doorslag?

Mocht je ervoor kiezen om het online te regelen, dan zul je zien dat je lager in kosten uitkomt. Het systeem is daarop ingericht dat je minder m3 en dozen nodig lijkt te hebben. Zet daar dus 25% meer volume bovenop. Ook is het slim om in ieder geval ook een erkende verhuizer bij je thuis de boel te laten berekenen, dan heb je een houvast.

Vraag altijd meerdere offertes aan, dan valt er wat te vergelijken. Het loont om meerdere offertes op te vragen en goed naar de specificaties te kijken. Let er ook op of verhuisdozen en / of (de)monteren in de prijs is opgenomen. Je kunt desgewenst ook al je spullen laten inpakken door een bedrijf (en desgewenst laten uitpakken), maar dat is een stuk duurder.

Check ook de verzekering en algemene voorwaarden goed. Soms proberen verhuisbedrijven op alle mogelijke manieren het risico van aansprakelijkheid voor schade af te wentelen. Ook heb je bijna altijd een eigen risico van 250 euro of hoger. Een goed advies is altijd om actuele recensies te lezen over de bedrijven die je overweegt!

Foto’s: Unsplash en 123rf

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT