Sjaak

Sjaak

Carnaval en mannen: een gevaarlijke cocktail (en nog meer vooroordelen)

Mannen zouden met carnaval altijd helemaal losgaan. Het feest zou een vrijbrief zijn voor een geheime zoen of meer. Of is het allemaal onzin?

Vreemdgaan

Ik- Falder Sjaak – heb nog nooit carnaval gevierd. Ja, een keer in Sassenheim – ligt boven de rivieren – in het Rijk der Saksen, maar ik heb geen seconde het idee gehad dat ik carnaval aan het vieren was. En dat terwijl ik helemaal geen vergelijkingsmateriaal had. Maar de geheimzinnigheid waarmee de carnavaleske feesten in het zuiden is omgeven heeft mij altijd geboeid. Wat gebeurt daar nou precies? Is het alleen maar hossen en meters bier drinken of gebeurt er op grote schaal wat we allemaal denken dat er gebeurt, namelijk massaal vreemdgaan.

Voor 1 krat bier en 15 gehaktballen...

Alcohol

Iemand die alles van de Vastelaovend weet is schrijver Jan van Mersbergen (Gorinchem, 1971) die opgroeide aan de Brabantse kant van de Merwede. Hij kreeg in 2011 de BNG Nieuwe Literatuurprijs voor ‘Naar de overkant van de nacht’, een roman over één lange met alcohol doordrenkte carnavalsnacht in Venlo. In Trouw publiceerde hij een tijdje terug de vooroordelen die bestaan over carnaval.

  1. Als je geen zuiderling bent, hoor je er niet bij

Voorwaarde is dat je niet naar het zuiden gaat om het feest leeg te trekken, maar dat je er ook een bijdrage aan levert. Als je alleen voor de drank en de seks naar het zuiden komt, dan stoot je mensen af (zie ook Vooroordeel 2 en 3). Het is juist de bedoeling samen te komen. Wie er echt wil bij horen, moet zich ten eerste verdiepen in het feest.

  1. Carnaval is niets anders dan zuipen

Een prachtig vooroordeel van mensen die moraal verkiezen boven vrijheid. Drank hoort bij carnaval. Vanaf de eerste dag – vrijdag – dat ik in Venlo ben, tik ik een onwaarschijnlijke hoeveelheid bier, Jägermeister en Flügel weg. Het brengt me in een staat die aansluit bij de andere mensen en vooral bij een vrijheid in mijn hoofd die ik zonder drank niet heb. Echt dronken ben ik in die vijf dagen echter niet. Tip: Nóóit gaan zitten. En zéker nooit gaan liggen. Blijf praten, blijf dansen, blijf gaan!

  1. Carnaval is één groot excuus om vreemd te gaan

Een excuus is dit schitterende feest nooit. Buiten carnaval gaan mensen vreemd, en tijdens carnaval ook. Het verschil is dat gedurende het feest het contact tussen de mensen totaal anders is. Tijdens carnaval kun je dingen zeggen die anders verkeerd vallen. Vorig jaar zag een vriend van me tijdens de optocht een mooi Turks meisje staan, met haar familie. Hij zei: “Zulke mooie lippen, en er niks mee doen.” Zij begreep het, haar familie ook. We gaven haar een cola en hebben een prachtige middag gehad. Vreemdgaan is geen doel, open contact wel.

  1. Na carnaval ben je altijd ziek

Dat is een zekerheidje. Na vijf dagen Venlo moet ik zeker tien dagen bijkomen. Ik ben gesloopt. In de trein terug op woensdagochtend drink ik anderhalve liter water. Dat water moet mee, anders overleef ik de reis niet. Ik ben ziek omdat het feest weer voorbij is. Ik ben emotioneel gesloopt.

  1. Carnaval is inhoudsloze lol

Natuurlijk. Tijdens vastelaovend krijg ik de kans inhoudsloze lol uit te dragen en tot me te nemen en dat mijn leven een paar dagen te laten bepalen. Het is vrijheid. Ik denk nooit aan werk of aan de huur betalen of aan vervelende dagelijkse beslommeringen. Wel wordt mijn leven in perspectief gezet. Als ik vastelaovend vier, ben ik een rijk man. Het zijn de dagen waarop het gevoel heerst, heerlijk en ellendig, en dat delen met alle mensen die dat ook aangaan, maakt mijn leven groots. Carnaval is inhoudsloze lol, maar raakt daardoor juist de kern.

Foto: https://nl.depositphotos.com/stock-photography.html

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT