Sjaak

Sjaak

Dit is hopelijk een slaapverwekkend verhaal

Veel mannen en vrouwen in Nederland hebben een slaapprobleem. Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 gedoe met slapen. Tien procent van alle Nederlanders slaapt te kort of te lang (ook niet goed), concludeerden de onderzoekers. Het is soms tobben met de slaap. Hoe komen we weer goed de nacht door?

Ik- Falder Sjaak – ben inmiddels 61 jaar. In mijn hele leven eigenlijk nooit last gehad van moeilijk slapen. Ik ruik mijn kussen en val in een diepe, weldadige en heerlijke slaap. Dat gevoel van eindeloos zweven en uiteindelijk wegvallen in een alles verkwikkende droom. Maar na mijn 60e was dat onbetaalbare gevoel opeens weg. Het gaat niet zozeer om het in slaap vallen, want dat gaat nog steeds supersnel, nee, het gaat meer om het vroeg wakker worden. Voorheen sliep ik altijd makkelijk door tot 7.30 uur. Geen vuiltje aan de lucht. Tegenwoordig ben ik vaak al om 6.00 uur wakker! De hel! Dat wil je gewoon niet. Klaarwakker. Je verdoemt alles en iedereen, en nog het meest jezelf. Daarna lig ik nog zeker een half uur wakker en kan aan niets anders denken dan dat ik weer in slaap moet komen. Moet, ja. Want 6.00 uur is voor mij te vroeg. Maar wellicht is 6 uurtjes slaap wel voldoende.

Tegenwoordig ben ik vaak al om 6.00 uur wakker! De hel! Dat wil je gewoon niet. Klaarwakker. Je verdoemt alles en iedereen, en nog het meest jezelf.

Veel mensen onderschatten hoeveel slaap eigenlijk nodig is om optimaal te kunnen functioneren. De een zegt dat ze met vijf uur slaap prima kunnen functioneren, terwijl de ander echt zijn bed niet uit te branden is met minder dan acht uur slaap. Toch heeft iedereen wel een bepaalde hoeveelheid slaap nodig en je leeftijd kan je precies vertellen hoeveel dat voor jou is. Er zijn mensen, ook wel de slapeloze elite genoemd, die met 3 tot 5 uurtjes voldoende hebben. Bekende kortslapers zijn Trump, ontwerper Tom Ford, ondernemer Richard Branson van Virgin en de politica’s Merkel en May.

Lenette van Dongen: Je hebt verschillende manieren van wakker liggen

Slaaptekort

Een slaaptekort is natuurlijk verre van ideaal. Lichamelijke klachten liggen op de loer zoals stress, maar ook kun je neerslachtig en somber worden. Daarbij wordt een slaaptekort ook in verband gebracht met hartfalen, een te hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, beroertes, diabetes én overgewicht. Dat zijn dingen die je absoluut niet wil, dus het is zeker zaak om genoeg slaap te krijgen, maar hoeveel is nou eigenlijk genoeg?

Volwassenen van 18 jaar en ouder hebben 7 – 8 uur slaap per dag/etmaal nodig. Gemiddeld genomen dan. Sommige volwassenen hebben namelijk aan 6 uur slaap genoeg, terwijl anderen écht 10 uur moeten slapen. Mensen van 60 jaar en ouder zouden aan 6-7 uur slaap per dag/etmaal genoeg hebben. Als je ouder wordt hoef je – zo zegt de wetenschap – vaak minder indrukken te verwerken. Het groeiproces is gestopt en het leven wordt wat langzamer. Daarom hebben kennelijk Plussers gemiddeld aan 6 uur slaap voldoende.

Tja, dat kan wel zo zijn, maar slapen is nu eenmaal mijn hobby.

Kun je slaaptekort inhalen? Een vaak gestelde vraag. Ja, maar niet zoals veel mensen denken. Uitslapen heeft bijvoorbeeld helemaal geen zin. Gemiste slaap kun je enkel inhalen door vroeg naar bed te gaan. En onthoud: alle uren voor 12.00 uur middernacht tellen dubbel.

Foto’s: 123rf en Unsplash

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

 

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT