Sjaak

Sjaak

‘Ken ik jou niet ergens van?’ (of hoe smalltalk veel beter kan)

Smalltalk oftewel een gesprekje dat in eerste instantie niet zoveel om het lijf heeft. Een praatje om het ijs te breken. Ik – Falder Sjaak – merk dat mensen er steeds minder goed in zijn, omdat de smartphone hun aandacht volledig opeist. Jammer, want er groeit een generatie op die alleen nog maar in soundbites kan reageren.

Er was ooit een tijd waarin je op een feestje, zakelijke borrel of verjaardag kwam en dan werd je min of meer gedwongen gewoon met mensen te gaan praten. Over het weer bijvoorbeeld: ‘Koud he?’ Heel slecht voorbeeld natuurlijk, maar het kon nog erger. ‘Kom je hier vaker?’ of ‘Ken ik jou niet ergens van?’ zijn zo ongeveer de dodelijkste opmerkingen denkbaar. Maar er kwam uiteindelijk een gesprek en dat is vandaag de dag met een overkill aan social media nog best een uitdaging.

Niemand begint nog spontaan een praatje bij de huisarts, tandarts of in de lift. Iedereen duikt direct op zijn digitale orakel.

Net of daar de ultieme waarheid uitkomt. Ik merk dat ook ik mij er steeds vaker aan schuldig maak. De telefoon als nationale schaamlap om maar niet te hoeven communiceren met een echt mens. Klinkt pathetisch, maar er zit een waarheid in, geef toe. Zonder smartphone had je het eigenlijk heel makkelijk: niemand kon toen nog van alle nieuws op de hoogte zijn. Je maakte je eigen nieuws. Je vertelde hoe je je voelde of hoe je over bepaalde situaties in de wereld dacht.

Youp an Whatsapp

Toch is smalltalk niet iedereen gegeven, het is eigenlijk een kunst op zich. Schrijver Mark Rhodes pende in zijn boek How To Talk To Absolutely Anyone allerlei handige tips neer om een goed gesprek te starten. Hij onderscheidt vier verschillen types openingen: situationeel (dat je iets zegt over de situatie waarin mensen zich op dat moment begeven), observerend (dat je iets zegt over wat je opvalt, bijvoorbeeld over iemands haar of colbertje), een mening of advies vragen (‘Sorry, mag ik heel even uw raad vragen, wat vindt u van deze smartphone?’) en hulp aanbieden (bijvoorbeeld als je ziet dat iemand de wc zoekt).

Belangrijkste tips van Roche en van Debra Fine (The Fine Art of Small Talk) zijn de volgende:

  1. Niet bang zijn: angst vertaalt zich namelijk in een verkrampt lichaam en een defensieve geest. Maar hoe overwin je die angst? Door het vaak te doen: praat met de trambestuurder, de barista, de ober en de caissière, en het zal vanzelf makkelijker gaan.
  2. Positief denken. Wees je bewust van de gedachtes die je hebt, neem een moment om te focussen op waar je nu bent, let op je ademhaling, voel hoe je voeten op de grond staan. Als het goed is vloeien de negatieve gevoelens dan weg.
  3. Neem afwijzing niet persoonlijk en beschouw een misgelopen of ongemakkelijk gesprek als een vermakelijk verhaal. Dat kun je vervolgens weer vertellen bij een volgende ontmoeting
  4. Ook kun je op de hoogte zijn van het nieuws – altijd een beter onderwerp dan het weer – en je kunt oefenen op een elevator-pitch: hoe ‘verkoop’ ik mezelf in 30 seconden
  5. Kom vroeg en neem een open houding aan, dus niet met armen over elkaar staan en stiekem steeds verveeld op je telefoon kijken.
  6. Lach en denk aan je lichaamstaal. Een lach is niet alleen een signaal waar anderen goed op reageren, wie lacht verlaagt ook zijn eigen stress en angst, blijkt uit onderzoek.
  7. Lichaamstaal en non-verbale signalen vormen samen 65 procent van de boodschap. Maak oogcontact, langer dan je misschien zou willen. Kijk niet heel nadrukkelijk naar andere mensen. Heel irritant namelijk!
  8. Onthoud namen (door ze te herhalen). Mensen houden ervan om bij hun naam aangesproken te worden.
  9. Luister en wees nieuwsgierig. Heel veel gesprekken gaan mis, schrijft Rhodes, omdat mensen te druk zijn met het bedenken wat ze straks gaan zeggen, in plaats van goed te luisteren wat de persoon voor hen nu eigenlijk zegt.
  10. Hou de onderwerpen klein: de beste onderwerpen zijn volgens de deskundigen het nieuws, het kantoorleven, films, populaire cultuur, het weer (als het echt niet anders kan) of een gedeelde ervaring. Afhankelijk van de situatie kun je persoonlijke vragen stellen: familie, levensverhaal, etc. Pas later, als je weet wie je voor je hebt, begin je over mogelijk polariserende of controversiële onderwerpen als religie, politiek, financiën en gezondheid.

Tot slot nog enkele ijzersterke vragen om het ijs te breken:

  • Wat is je favoriete ding om te doen op regenachtige dag?
  • Als je één moment opnieuw kon beleven in je leven, welke zou dat dan zijn?
  • Vertel eens over je favoriete familieleden.
  • Wat is de beste leeftijd denk je? Waarom?
  • Omschrijf een memorabele leraar die je had.
  • Wat is een plek waar je geweest bent en waar je nooit meer terug wil komen? Waarom niet?
  • Wie zou jou spelen in de film over je leven? Waarom die?
  • Wat is het meest rebelse dat je ooit gedaan hebt?
  • Welke geur brengt een bepaalde jeugdherinnering naar boven?
  • Vertel over een keer dat je ontslagen bent.

 

Fotografie: https://nl.depositphotos.com/stock-photography.html

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT