Sjaak

Sjaak

Waarom een man bijna nooit ‘sorry’ zegt

sorry, spijt, ruzie
Het was sorry, excuus, nog een keer sorry, nog een keer, ik heb er spijt van. 19 keer maar liefst klonken de verontschuldigingen in de Tweede Kamer van mevrouw de staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser. Je kunt het ook overdrijven. Mannen doen dat bijna nooit. Ze zeggen het vaak niet eens 1 keer…

Visser was in het nauw gebracht, omdat de mariniers eigenlijk naar Zeeland zouden komen. Met in hun kielzog meer bedrijvigheid, extra banen, kortom, een kapitaalinjectie. Zeeland zou als zieltogende provincie weer volop meedraaien in het kapitalisme. Maar de baretten gaan naar Apeldoorn. Sorry, Zeeland.

In schril contrast daarmee stond het sentiment in de rechtszaak tegen de frauduleuze ex-topman van woningbouwcorporatie Vestia, Erik Staal. Deze man die een paar keer een flinke greep in de kas had gedaan, toonde eigenlijk helemaal geen spijt. Typisch een man. Ik ben niet schuldig, want ik heb alles terugbetaald. De kous is daarmee af.

Een vrouw zegt veel sneller dan een man sorry of het spijt me. Een man bijt liever zijn tong eraf. Hoe dat komt? Heel simpel – en ook wetenschappelijk bewezen – mannen zeggen geen sorry, als ze niets fout gedaan hebben.

Vrouwen kunnen daarin nog heel wat van mannen leren. De Universiteit van Waterloo – zo is te lezen op de website van assertief.nl – onderzocht het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke sorry-zeggers en toonde aan dat vrouwen (te) vaak sorry zeggen terwijl mannen dit zelden doen. Onderzoekster Karina Schumann: ‘Wanneer mannen denken dat ze echt iets fout gedaan hebben, zullen ze net zo snel hun excuses aanbieden als vrouwen. Het is gewoon zo dat ze niet zo snel denken dat ze iets fout gedaan hebben.’

Theo Maassen zegt ook nooit sorry...

Vrouwen bewaren liever de lieve vrede en denken bijna altijd dat het aan hen ligt en dat maakt dat ze sneller sorry zeggen.

‘Vrouwen steken biologisch zo in elkaar dat ze altijd voor harmonie en verzorging kiezen. Voor de meeste vrouwen zijn excuses een manier om die harmonie te behouden,’ aldus expert Judi Clements.

Maar, zo blijkt, vrouwen zeggen zo vaak sorry dat het woord geen enkele waarde meer heeft.

Vrouwen kunnen op dat vlak nog iets leren van mannen. Die kunnen op hun beurt zonder uitzondering redelijk hardnekkig volharden in hun onschuld. Heel soms ook wel ten onrechte. Mannen denken namelijk eigenlijk altijd dat een mislukking, een misverstand, een blunder, een verkeerde afspraak of welke splijtzwam dan ook aan een ander ligt. Nooit aan henzelf. Ik – columnist Sjaak – herken dat wel. Het woord sorry bezig ik zelden. En ‘het spijt me’ komt al helemaal zelden over mijn lippen. Eenmaal een op wat seniore leeftijd gaat me het Mea Culpa al iets beter af, maar ik ben nog steeds geen fan. Mannen geven gewoon niet snel toe dat ze fout zitten. Basta. Verkeerd gereden? Ligt aan de navigatie. Verkeerde tijd gereserveerd in het restaurant? Onbekwame telefoniste. Vergeten verjaardagscadeau te kopen voor schoonmoeder? Was toch niet mijn taak?

Maar mannen, laten we eerlijk zijn: we zijn vaker fout dan we willen toegeven. Geef het maar toe. Ik probeerde in het verleden ook altijd mijn gelijk te halen, daar waar ik het niet had. Ik weet het; het zit in de genen van een man om altijd gelijk te willen hebben.

Maar we zijn geen 50+ geworden om geen sorry te zeggen. Zeg het nou maar gewoon. Al is het maar 1 keer. Dat is voor ons mannen al meer dan genoeg…

En voor de rest dames: alvast sorry voor alle ruzies die nog komen over de vraag wie er nu eigenlijk gelijk heeft.

Foto’s: 123RF

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT