Food

Food

5X VERRASSEND (ON)GEZONDE PRODUCTEN

Als je bij een frikandel speciaal de illusie koestert dat het ergens een pietsje gezond voor je zou zijn dan heb je misschien gewoon een beetje een bord voor je kop, toch? Jij weet ook heus wel dat even een paar meter verder lopen naar de supermarkt en daar een zak worteltjes halen, de gezondere keus is. Maar bij sómmige dingen is het helemaal niet zo evident of ze nou wel of niet gezond zijn… en dat is best flauw.

Want eerlijk is eerlijk: soms word je gefopt door de marketingmensen van supermarktproducten (zo zijn de groentesnoepjes van Nicolette van Dam onlangs genomineerd voor meest misleidende voedselproduct), maar soms is het gewoon vrij raadselachtig waarom iets schijnbaar onschuldigs toch niet zo goed voor je is. Het enige wat dan helpt is heel goed etiketten vergelijken, en op andere manieren info opsnorren. De slimmeriken van populair-wetenschappelijk tijdschrift en platform Quest zetten alvast een aantal dingen op een rijtje die verrassend (on)gezonder zijn dan je misschien denkt:

Groene olijven

Ik heb dus wel eens etiket van een pot olijven gelezen en gedacht ‘dat zijn weinig calorieën, ik vreet gewoon die pot leeg’. Tunnelvisie, blijkt. Want groene olijven bevatten bijna vier keer zoveel zout als naturel chips, sommige soorten wel 4 gram per 100 gram! Slecht voor je bloeddruk en voor je nieren dus, als je daar te veel van eet. En een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een beroerte, en dat begint volgens de Hartstichting bij 5 gram meer dan de ‘verantwoorde’ 6 gram per dag. Tsjonge, weer een ballon doorgeprikt…

Vruchtensap

Dacht je misschien goed bezig te zijn door de cola te laten voor wat het is en in plaats daarvan een glas vruchtensap weg te tikken? Think again… Vruchtensappen bevatten doorgaans evenveel suiker als gewone cola, zo’n 10 gram suiker per 100 milliliter. En in een normaal glaasje gaat met gemak 200 ml, dus tel uit je niet-winst. Gaat het je eigenlijk om de vitamines, waarnaar je naar een fles vruchtensap graait? Eet dan gewoon en stuk fruit, dan ben je echt gezonder bezig.

Krentenbollen

Hierbij fronste ik heel hard m’n wenkbrauwen, maar weet je wat dus beter voor je schijnt te zijn dan zo’n standaard krentenbol? Een plak cake! Ik heb nooit de illusie gehad dat een supermarktkrentenbol gezond is of zo, ik bedoel, de walm die je tegemoet slaat als je zo’n zak opentrekt (geen fan, zoals je merkt)… Maar dit vond ik wel heel verrassend. Krentenbollen bevatten 32 gram suiker per 100 gram, en cake 26 gram. Alleen moeten we dan ook eerlijk zijn over de ongezonde vetten in cake: meer dan in krentenbollen. Wat zou jij kiezen?

Kaas

Nu wil je toch je handen over je oren houden (of eigenlijk voor je ogen) en heel hard zingen ‘ik hoor je niet! Ik hoor je niet’? Want er zijn zo ongelooflijk veel kaasliefhebbers in dit land, en er is zo ongelooflijk veel goeie kaas te koop hier dat we liever niets willen weten van de zogenaamd ongezonde eigenschappen van kaas. Maar ja. Er zijn experts die zeggen dat je dus niet de hele dag door zoveel kaas kunt eten als je zou willen vanwege de verzadigde vetten erin.

Dus hou het bij bescheiden beetjes, en eet dan écht lekkere kaas. En er is optimistisch nieuws: er wordt ook onderzoek gedaan dat er tussentijds op wijst dat volvette yoghurt en kaas helemaal niet zo slecht voor je zijn! En weet je wat sowieso een (misschien verrassende) gezonde keus is? Pindakaas. Ja, ook vet, maar die vetten zijn in ieder geval vooral onverzadigde vetten.

Cruesli

En om maar met de klapper te eindigen: je kunt volgens Quest beter een Luikse wafel eten dan yoghurt met cruesli! Joepie! (Ook geen fan van cruesli…) Per 100 gram tikken beide ongeveer de 470 calorieën aan (afhankelijk van welke soort cruesli je kiest). Maar ik moet eerlijk zeggen: er zijn weinig scenario’s waarin ik een Luikse wafel als ‘gezond’ voor me zie. Behalve misschien voor je plezier in het leven!

Bron: Quest

Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.

 Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT