Food

Food

Het terras: Glaasjes worden kleiner, klanten lopen weg, leve de picknick!

Falder's VERWONDERMAN: de horeca moet niet te zielig doen

Als horeca dino weet Uw VERWONDERMAN hoe de hazen daar lopen. En het ergert hem mateloos.

De mantra van de ‘horekaffers’ (makkelijke bijnaam van vroeger) is: “De prijzen van grondstoffen en energie stijgen, en de lonen stijgen. Dus alle prijzen moeten omhoog.” Het zal allemaal best. Maar alle trucs met de menukaart, de absurde prijzen van een steeds kleiner glaasje wijn en de onsmakelijke opgepompte broodjes doen vermoeden dat onder al die mooie praatjes eveneens een tomeloos winstbejag schuilt. Dat mag hoor, winst maken is niets mis mee. Maar je moet het wel waarmaken.

Eerst de trucs met de nieuwe menukaart. Alle snacks onder de 5 euro (de goeje, ouwe tosti) zijn uit de kaart gesloopt. De goeje ouwe tosti ziet zichzelf op de menukaart in volle verbazing terug als ‘Tosti Brie met kersen’ of ‘Mozzarellatosti met parmahamsalade’. Met luchthavenprijzen vanaf € 8,95.

Het goedkoopste broodje (vroeger broodje  oude kaas of ham) is ge-BodyPumpt met een dikke laag pesto, wat stukjes ham en natuurlijk een regen van de goedkoopste brandnetel aller slasoorten: de rucola. € 11,95. Voor op de nuchtere ontbijtmaag.

Het gratis bakje pinda’s voor einde middag werd: “Aha, u wilt onze Bites & Sharing-kaart? We hebben op de kaart een assortiment gebrande en gezouten noten.” € 7,50.

What about the good old picknick?

horeca

Dat gaat dus niet lang meer duren voordat de geachte clientèle weer een picknickmandje met rood-wit geblokt kleedje mee naar de stad neemt…

…en daar weer gezellig in de geverfde cirkels uit de coronatijd plaatsneemt. Hopelijk lukt dat nog. Want de horeca walst als het Russische leger haar terrassen uit over pleinen, bruggen en parken, zonder dat de gemeente haar een haarbreed in de weg legt.

Wat is er zo zielig aan de horeca? Vanochtend, 10.30 uur, centrum Den Haag. Een cappuccino. 5 euro voor een lauwe koffie met voetbad, aangereikt door een blozende student met 1 uur ervaring en een ongewassen wijsvinger aan de binnenkant van het kopje. Je kunt net zo goed een schot hagel op je klanten afvuren. Die zie je niet meer terug.

“Misschien moet ik bij elke rekening een printje doen van mijn gasrekening”, zei een restauranteigenaar kleinzielig. Ja, lijkt mij een heel goed idee. Doen wij het ook. Uw Verwonderman wil best € 6,50 voor een goed gekoeld glas witte wijn betalen. Hij is niet gierig, maar hij is ook niet onnozel. Leve de picknick.

Leve de professionele ober!

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT