Gezondheid

Gezondheid

10 feiten over schelden

Je komt thuis, doet je schoenen uit, loopt door de kamer en stoot je kleine teen keihard tegen de keukentafel.

Misschien herinner je je het gevoel nog wel. Weet je ook nog wat je zei toen dit gebeurde? Waarschijnlijk iets wat je niet graag bij je kinderen herhaalt. Maar hoe zit dat precies met de scheldwoorden die we gebruikten? Lees hier tien feiten over het schelden.

1. Nederlanders zijn de enige die met ziektes schelden
Ach, wat zijn we toch bijzonder, hè? Jawel, wij hebben de enige taal die ziektes als standaard go-to hebben voor schelden. Vinden andere landen ook best wel raar, trouwens.

2. Sommige talen kennen helemaal geen scheldwoorden
Ehm, excuuuuse me? Hoe moet je je dan uiten? Het Japans heeft bijvoorbeeld geen expliciete woorden die als scheldwoorden worden gezien. Daarom zei honkbalspeler Ichiro Suzuki, die in zijn carrière Engels en Spaans leerde, dat hij het fijn vindt dat ‘westerse talen me toelaten dingen te zeggen die ik anders niet zou kunnen’.

3. Het Engelse woord voor ‘haan’ werd bedacht toen ‘cock’ iets heel anders werd
Ehh ja, want een cock is van origine een haan, maar wordt nu voornamelijk gebruikt voor het mannelijke geslachtsdeel. Daarom bedachten de Engelsen een nieuw woord, ‘rooster’, voor een haan. Wel zo aardig voor dat arme beest.

4. Scheldwoorden bestaan al héél lang
Sommige woorden bestaan al meer dan 1000 jaar, zoals ‘shit’. Best wel grappig toch, dat ze toen ook al vloekend en tierend door het leven gingen? Het eerste echte obscene woord in de Engelse taal was echter ‘fart’, dat in 1250 voor het eerst voorkwam. ‘Fuck’ kwam in 1568 om de hoek kijken, ‘dick’ in 1891 en ‘cunt’ (dat in 1325 al werd gezegd) werd in 1682 vervangen door ‘vagina’.

5. We houden ervan
Volgens Facebook schelden we het meest met ‘shit’ op hun site. Sorry, Facebook. Maar eerlijk: dat valt toch nog best wel mee? De top vijf wordt afgemaakt door ‘fuck’, ‘damn’, ‘bitch’ en ‘crap’. Best netjes nog.

6. Niet overal mag je zomaar schelden
Nee, nee. In de Amerikaanse staat Virginia is het zelfs illegaal. Hoe gaar als je op de bon wordt geslingerd omdat je aan het schelden bent en je daardoor weer boos wordt en weer gaat schelden en je terechtkomt in een neverending negatieve spiraal van boetes en scheldwoorden?

7. Schelden kan goed voor je zijn
Als je pijn hebt dan. Want schelden verlicht dus écht pijn. Dit werd onderzocht bij een onderzoek waarbij de ene groep hun handen in ijswater moest doen en ondertussen wél mochten schelden, en de andere groep dat niet mocht. De groep die geen scheldwoorden mocht gebruiken hield het gemiddeld 40 seconden minder lang vol.

8. Jong geleerd is oud gedaan
Kids leren al rond hun eerste en tweede levensjaar hun eerste scheldwoorden. Ja, je leest het goed: ze kunnen dus eerder schelden dan dat ze het alfabet kunnen opzeggen. Dat is nou opvoeding.

9. Schelden zonder woorden: de middelvinger opsteken goes way back
Hoe grappig: al in 419 voor Christus kwam het voor in het toneelstuk The Clouds van Aristophanes.

10. Willen schelden kan een aandoening zijn
Coprolalia is een aandoening waarbij iemand onvrijwillig continu aan het schelden is. Het wordt gezien als een tic, die ook wel eens wordt gezien als onderdeel van het Tourette’s Syndroom.

Dit artikel verscheen eerder op Franska.nl

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT