Gezondheid

Gezondheid

Atleten, beachvolleyballers te bloot? Vroeger sportte men geheel naakt

Er is opeens veel tumult over vrouwen in sportkleding. De minuscule turnpakjes, blote buiken bij de dames hardlopers en de niets verhullende ‘bikini’ bij beachvolleybal. Jongens, moeten we dan terug naar de Middeleeuwen?

De discussie is begonnen in het turnen. De pakjes van de dames zouden veel te suggestief zijn. Billen en borsten zouden als makkelijk verkrijgbare ‘vleeswaren’ in de spreekwoordelijke vitrine liggen.

Of kwam het toch vooral door de talrijke misbruikgevallen door coaches in deze sport? Want dat is toch een heel andere discussie en van een volstrekt andere orde?

Hoe dan ook, de schaars geklede vrouwelijke atleten zijn een hot topic. In het AD verscheen een groot artikel waarin onder anderen Inge Claringbould, onderzoeker gender en diversiteit (Universiteit Utrecht) stelde dat ze er moeilijk naar kan kijken op tv. ‘Ik vind het zó stereotiep. Dat vrouwen er zo uit moeten zien om hun sport aan de man te brengen en dat hun kleding afleidt van waar het om gaat: de prestatie.’ Dat vrouwen in het beachvolleybal bijvoorbeeld ‘verseksualiseerd’ worden, is volgens Claringbould duidelijk, maar zij zijn volgens haar lang de enigen niet. ‘In sporten als zwemmen of schaatsen is nauwsluitende kleding functioneel, maar voor veel sporten geldt dat niet. Toch hebben vrouwen blote of strakke outfits aan.’ Sportpsycholoog Karin de Bruin noemt het voorbeeld van de vrouwelijke sprinters. ‘Ze moeten me nog altijd uitleggen waarom zij wél blote buiken hebben en de Usain Bolts niet.’

Verseksualiseerd. De sport aan de man brengen. Afgezien van de foute connotatie is dit wat er nu juist helemaal niet aan de orde is. Het is nauwelijks voor te stellen maar in de oudheid beoefenden atleten tijdens de Olympische Spelen hun sport poedelnaakt.

De traditie van het naakt sporten stamt uit de stadsstaat Sparta, waar het werd gedaan om het mannelijke lichaam volledig te kunnen aanschouwen en bewonderen. Het naakt sporten in Sparta was belangrijk om de schoonheid van het lichaam zo goed mogelijk uit te laten komen. Ergo, de lichamen van de atleten werden ingesmeerd met olijfolie, zodat de schoonheid nog extra benadrukt werd! Ook vrouwen mochten deelnemen aan toernooien, en dat allemaal naakt. De Spartaanse traditie van naakt sporten waaide na enige tijd over naar de rest van Griekenland en werd al gauw overal gebruikelijk. Ondanks dat de Romeinen veel gebruiken van de Grieken overnamen, stierf de traditie van naakt sporten uit. Helemaal met de komst van het christendom, dat openbare naaktheid als zondig bestempelde.

Aaaah, daar zit hem de kneep. Het is altijd weer de religie die een stok in het wiel steekt. En nog een aardig weetje: de woorden gymnastiek, gymnasium en gym zijn afgeleid van het Griekse gymnos, dat naakt betekent…

Het is helaas de totale vertrutting die ons weer eens parten speelt. Sport is geen seks, en laat atleten die kleding dragen waarin ze zich relaxed en vrij voelen. In hetzelfde artikel in het AD zegt oud-international Fatima Moreira de Melo, een van de iconen uit het dameshockey: ‘Die male gaze is in ons geval echt bullshit. Het was eerder het tegenovergestelde. Wij wilden af van de hobbezakkerige mannelijke shirts en waren dolblij dat we vrouwelijker kleding kregen. Voor ons was dat juist emancipatie. Natuurlijk heeft mijn uiterlijk mij mede aan deals geholpen. Maar wat voor mij geldt, geldt ook voor mannelijke sporters. Waarom heeft een voetballer als Cristiano Ronaldo meer marketingdeals dan Messi?’

Bron: Wikipedia

Fotografie: Instagram, NOS, 123RF

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT