Gezondheid

Gezondheid

Deze leugens over alcohol hebben we onszelf allemaal wel eens verteld

Misschien zit je er niet op te wachten, maar ik kom toch even checken hoe het met je goede voornemens gaat.

Weet je nog dat je op 1 januari zwoor dat je even een tijdje wat rustiger aan zou doen met alcohol? Of misschien heb je jezelf wel de belofte gedaan om deel te nemen aan Dry January. Dat dat goede voornemen alweer in duigen dreigt te vallen nu de oudjaarskater langzaam wegvaagt (waarom duren die katers tegenwoordig minimaal drie werkdagen?) en de nieuwjaarsborrels zich aandienen is heel begrijpelijk. Persoonlijk weet ik ook altijd wel een reden te verzinnen om een wijntje in te schenken. Het is een soort superkracht. Opmerkingen als: ‘ach, is toch gezellig’, ‘we hebben iets te vieren’ of ‘ik moet écht even ontspannen’ vliegen dan ook regelmatig mijn mond uit.

Natuurlijk helpen die uitspraken niet bij het verminderen van je drankgebruik en zo zijn er nog meer mythes rond het drinken van alcohol die ik met liefde voor je ontkracht om je nuchter en succesvol over de eindstreep van je goede voornemen te trekken.

1. Alcohol helpt je slapen
Hoewel het misschien lijkt alsof je na een paar glazen alcohol makkelijker in slaap komt, is alcohol allesbehalve goed voor je nachtrust. Het drinken van alcohol voorkomt namelijk dat je in een diepe slaap komt, wat de reden is dat je midden in de nacht versuft, oververhit en uitgedroogd wakker wordt. En voor je met het excuus ‘eentje kan wel’ komt: volgens onderzoek is één drankje al genoeg om je slaap te verstoren. Zet die fles dus maar snel weer terug.

2. Alcohol werkt ontspannend
Toegegeven: dit roep ik zelf ook altijd. Helaas blijk niets minder waar te zijn. Hoewel alcohol in eerste instantie kalmerend werkt omdat het effect heeft op dezelfde plekken in je brein als wanneer je kalmerende medicijnen gebruikt, kan het gebruik de volgende dag juist voor meer spanning zorgen. Als diezelfde plekken in je brein de volgende dag merken dat er geen kalmerende middelen meer worden gebruikt, kan dat zorgen voor psychische klachten zoals stress, piekeren en nervositeit.

3. Alcohol maakt je leven interessanter
Zeg nou zelf: alcohol lijkt vaak alles leuker te maken. Het maakt je in je hoofd een betere danser, je spreekt ineens een prima woordje over de grens en even voel je je de meest begeerlijke vrouw van de stad. Alcohol gooit een waas over al je zorgen en je leven lijkt even probleemloos. Dat die waas ook doorwerkt op de rest van je avond waardoor je minder meekrijgt van wat je allemaal aan het doen bent (of zelfs vergeet wat je allemaal gedaan hebt) klinkt dan weer minder gezellig.

4. Het leven is saai zonder alcohol
Evenementen zonder alcohol zijn in onze cultuur bijna ondenkbaar. Iets vieren zonder champagne of een feestje zonder een chronisch vol wijnglas in je hand? We piekeren er niet over. Toch zijn er natuurlijk manieren om plezier te hebben zonder alcohol. Tel daar de afwezigheid van katerstress en gaten in de avond bij op en zo’n feestje op spa en cola klinkt ineens zo gek nog niet.

Bron: Psychology Today

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT