Gezondheid

Gezondheid

Iedereen is er bang voor: het P-woord. Goddank kan het ook goedaardig zijn. En is er een preventief middel.

Een van die onderwerpen waar we gegarandeerd mee scoren op verjaardagsfeestjes: de prostaat. En dan in een adem door: kanker. Helaas, het is een feit: hoe ouder we worden, hoe meer risico we lopen. Gelukkig is er een probaat middel om het risico te verminderen

Hij is een sluipmoordenaar, die prostaat, althans, als hij (zij?) zich misdraagt. Ooit nuttig voor de voortplanting, zit dat ding er maar nutteloos te wezen en erop te broeden om ons te grazen te nemen. Vooral boven de 65 loop je risico. En soms is het al te laat…

De volgende klachten geven volgens de website kanker.nl (ja, hij bestaat) reden tot zorg:

  • Vaker moeten plassen, ook ’s nachts
  • moeite met plassen
  • pijn en een branderig gevoel bij het plassen
  • nadruppelen en/of een zwakke of onderbroken straal
  • het gevoel dat de blaas na plassen niet leeg is
  • troebele of bloederige urine
  • bloed in het sperma

Met dit soort klachten kun je maar het beste naar de huisarts gaan. Het kan altijd nog goedaardig zijn.

Als je pijn in je botten krijgt, is het helemaal foute boel, dan kan de K al uitgezaaid zijn. Net als een onverklaarbare pijn in je rug, dan zit het misschien al in je wervelkolom.

De prostaat (nr 1 in bovenstaande afbeelding, bron: kanker.nl)  is een orgaan in de onderbuik ter grootte van een walnoot. Hij weegt ongeveer 15 tot 20 gram en is essentieel voor onze vruchtbaarheid. Nadat zaadcellen die uit de balzak zijn gepompt naar de prostaat, worden ze in de prostaat aangelengd met prostaatvocht. Dat kliervocht is is bedoeld om ons zaad tijdens het transport naar de uiteindelijke bestemming alive and kicking te houden. Door de samentrekking van de prostaat wordt het sperma vervolgens naar de plasbuis gelanceerd. Et cetera.

Prostaatklachten doen zich na de 40, 50 jaar vaak voor. Wat doe je eraan? De remedie ligt voor de hand. Hoewel, remedie, eerder preventie.

Een kennis raadde me aan geregeld te masturberen, teneinde verraderlijke ophopingen te voorkomen. Borrelpraat, dacht ik. Maar nee, het is wetenschappelijk onderbouwd. In 2009 verscheen er een artikel van deze strekking in het respectabele British Journal of Urology International. (Ja, het bestaat. En dat artikel werd weer aangehaald in Trouw.) https://www.trouw.nl/home/-mannen-bekopen-hevige-onanie-later-met-prostaatkanker-~a4f94a44/

Je zou zeggen: het ligt ook voor de hand (letterlijk). Als je de spier maar regelmatig gebruikt, blijft hij in shape.

Voorlichtingscollege van eminent professor.

Let wel: het advies jezelf met grote regelmaat te bevredigen geldt volgens het artikel alleen voor mannen boven de vijftig. Een plusser die zichzelf meerdere keren per week ontuchtig beroert, loopt namelijk 30 procent minder kans op prostaatkanker.

Maar jongeren moeten oppassen. Als je voor de komst van Abraham te vaak aan het kortste eind trekt, loop je juist meer kans op prostaatkanker. Dus voor velen onder ons komt dit advies waarschijnlijk al te laat.

En the real thing? Helaas. Vaak geslachtsgemeenschap hebben heeft helaas geen bewezen heilzaam effect. Tenminste niet voor de toestand van je prostaat.  Maar het kan toch geen kwaad.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT