Gezondheid

Gezondheid

We laten ons niet klein krijgen. Hoe bestrijd je de krimp?

Er is een tijd van groeien en een tijd van krimpen. Toch kun je wel proberen dat proces te vertragen.

Wie weleens naar een concert gaat, vraagt zich af hoe dat nou mogelijk is: vroeger stak je overal een kop bovenuit en nu kijk je tegen al die achterhoofden aan. Deels is dat natuurlijk toe te schrijven aan het feit dat mensen per generatie nou eenmaal groeien. Vooral door verbeterde voedingspatronen.

Mensen worden langer

In 1903 was de gemiddelde Nederlander 1 meter 65. In 1999 waren mannen gemiddeld 1,74 meter en tegenwoordig bijna 1,84 meter. Opvallend is dat hoogopgeleiden vaak langer zijn dan laagopgeleiden. Ligt waarschijnlijk aan de betere levensstijl en mogelijk aan genetische verschillen. Ook dat nog.

Osteoporose

De andere factor is natuurlijk de gevreesde krimp. Die zet al rond je 35stein. Daarna wordt er meer botweefsel afgebroken dan opgebouwd. De celdeling verslechtert en de botten worden brozer door ontkalking. Als je pech hebt krijg je te maken met een ernstige vorm daarvan, osteoporose. Bij ernstige osteoporose bestaat het gevaar op botbreuken. Gelukkig komt dat meestal pas na je 70stevoor. Bij zorgwekkende krimp – bijvoorbeeld 3 centimeter in 2 jaar – kan het geen kwaad naar de dokter te gaan.

Vrouwen hebben vaker last van osteoporose, maar vooral bij mannen is ‘lengteverlies’ zorgwekkend, want mannen hebben meestal meer spiermassa en een trager botverlies dan vrouwen.

Artrose

Dan heb je ook nog artrose, ofwel gewrichtsslijtage. Het kraakbeen tussen de gewrichtsschijven slijt weg. Je zakt langzamerhand door je hoeven en je gewrichten kunnen vervormd raken en pijnlijk en stijf aanvoelen. En dan neemt je spiermassa ook nog eens af. Houd er de moed maar in.

Het legendarische 'Short people' van Randy Newman.

Genetische factoren zijn het meest bepalend, maar er zijn toch een paar dingen die je nog kunt doen om de krimp te vertragen.

  • Veel bewegen.
  • Niet te veel alleen maar zitten of staan, maar afwisselen.
  • Niet roken
  • Gezond eten en genoeg kalk binnenkrijgen (door zuivelproducten bijvoorbeeld)
  • Je zou vitamine D met calcium kunnen nemen, maar of het echt helpt… Overigens krijg je vitamine D ook door lekker in de zon te gaan zitten (of beter: te bewegen)
  • Iedere dag een minuut met hakken, billen, schouders en achterhoofd recht tegen de muur gaan staan. Stretchen helpt tegen slijtage.

Een honingzoete impressie van de Alexander-techniek.

Russische methode

Volgens een onverdachte bron, de Libelle, bestaat er een ziekenhuis in Rusland waar ze je 5 centimeter langer beloven te maken. ‘Maar dan moet je wel eerst vrijwillig beide benen laten breken.’

En dan is er nog de Alexandertechniek, vernoemd naar een acteur, Frederick Alexander (1869-1955), waarbij je aan je lichaamshouding werkt tijdens het zitten, staan en lopen en je spiercoördinatie verbetert.

Overigens is het zo dat je je lichaam in je slaap automatisch meer strekt. Dus een andere aanbeveling zou zijn vooral lang in je nest te blijven liggen. Maar daarna ook flink in beweging blijven!!

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT