Gezondheid

Gezondheid

We moeten meer bewegen, volgens Ard Schenk, die met Erik Scherder en Dick Swaab door het land trekt om ons voor ouderdomskwalen te behoeden.

Je moet eens wat vaker op één been gaan staan, vindt Ard Schenk. Maar op een been kun je niet staan, en de boog kan niet altijd gespannen zijn.

“Ik laat weleens wat oudere mensen uit de zaal op één been staan. Vaak lukt ze dat niet. Dan zeg ik: ‘Oefen dat, desnoods zoek je steun tegen een muur of een kast, maar blijf wel op één been staan en probeer je sok aan te trekken. Oefen je dat niet, dan komt over tien jaar de wijkverpleegster het voor je doen. Maar dan moet je wel tot elf uur wachten, en misschien heeft ze het veel te druk en komt ze pas om twee uur.’”

Jonge god van 75

Aldus Ard Schenk. De oud-schaatskampioen is 75, maar je zou het niet zeggen, de man ziet er nog uit als een jonge god van 55. Hij beseft kennelijk dat zijn gehoor het niet onaangenaam zou vinden als er een leuke jonge wijkverpleegster zou langskomen, want hij voegt die laatste waarschuwing er voor de zekerheid nog aan toe.

Het Fitte Brein

Schenk trekt tegenwoordig het land door en verkondigt met spreekbeurten overal zijn evangelie: bewegen, bewegen, bewegen. Dan treedt hij op met neurobioloog Dick Swaab (74) en neuropsycholoog Erik Scherder (67), die van “Wij zijn ons brein” en “Laat je hersenen niet zitten”.

Dat doen ze al een paar jaar, onder de vlag van Het Fitte Brein. Zie www.hetfittebrein.nl

Compilatie van Het Fitte Brein

Een hardnekkige non-believer als Midas Dekkers zou ze weglachen en nog een borrel nemen, maar deze drieëenheid bevordert het bewegen, omdat de hersenen zo fit blijven. Schenk blijkt op zijn 54-ste een lichte hersenstaminfarct te hebben gehad, en sindsdien is hij een stuk matiger geworden met alcohol en feestjes, al gaat hij ze ook weer niet uit de weg, vertelde hij Het Parool.

 

In 2011 publiceerde hij al een boek met de titel “Je tweede jeugd begint nu”, dat hij samen met Edwin van den Dungen schreef. Johan Cruyff zei bij de presentatie: “Als je niet meer beweegt, sta je stil. En stilstand is ergens achteruitgang.” Beetje wrang dat Cruyff inmiddels is overleden. Wat maar weer duidelijk maakt dat je kunt bewegen tot je een ons weegt, maar aan kanker doe je weinig.

Preventie van kanker

Of toch? Schenk lijkt te geloven dat ook daar preventie mogelijk is. “Er wordt nog te therapeutisch gedacht, zo van: hoe kunnen we nou de celdelingsexplosie bij kanker beheersen? We zouden preventiever moeten denken: hoe kunnen we die negatieve celdeling voorkomen?”

Geen streberigheid

Nou ja, met de Schijf van Vijf en veel bewegen is niks mis, integendeel. Behalve, zegt Schenk, als je er te veel een wedstrijd van maakt. Op je 70steineens nog hun ‘pr’ (persoonlijk record) willen breken, dat vindt hij belachelijk. En gevaarlijk, want dan fok je je teveel op, gaat over je grenzen en voor je het weet krijg je een hartaanvalletje. Ard heeft dan ook bewust geen kilometerteller als hij gaan fietsen in de bossen.

Maar moet je nou die sok aantrekken aan de vrije voet of aan die andere?

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT