Gezondheid

Gezondheid

Te veel vrijetijd en schaatsfan? Word ijsmeester!

Je houdt van schaatsen en natuurijs. Deze winter kan het zomaar weer gebeuren. Zou jij willen worden opgeleid tot heuse natuurijsmeester? Alle kosten voor je opleiding worden namelijk betaald!

Oké, oké, de kans dat er deze winter weer een stevige en betrouwbare ijsvloer ligt is nog even koffiedik kijken, maar feit is wel dat een natuurijsbaan veilig moet zijn. Er zijn voor dat doel veel vrijwilligers nodig. De KNSB en Unox zoeken dan ook nieuwe natuurijsmeesters.

Schaatsen op natuurijs zit in het hart van de Nederlandse cultuur en staat zelfs op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. ‘Daarom is het belangrijk dat het behouden blijft,’ zegt Rieks Poelman van de KNSB. ‘Zonder ijsmeesters, geen natuurijsbanen of veilige ijstochten.’

Het magische gevoel van natuurijs

Wij schaatsen al sinds we kunnen lopen. De afgelopen jaren waren we veroordeeld tot rondjes rijden op de kunstijsbaan, met als uitzondering de winter van afgelopen jaar waarin we toch nog even op ouderwets natuurijs konden staan. Wat een sensationeel gevoel!

‘Het gevoel dat je krijgt als je voor het eerst op nieuw ijs staat, is magisch,’ zegt oud-kampioen Erik Hulzebosch (51). ‘Zodra er ijs ligt, staat het leven van elke schaatsliefhebber op z’n kop. Maar het moet wel allemaal goed geregeld worden. Natuurijs heeft mijn leven veranderd. Dat je er hooguit nog maar een paar dagen per jaar op kunt staan, maakt het extra bijzonder.’

450 natuurijsverenigingen in heel Nederland

Bij de KNSB zijn ruim 450 natuurijsverenigingen aangesloten: van skeelerbanen tot meren en plekken met open water in het bos. Voordat het gaat vriezen, moet er op al die plekken een team van opgeleide natuurijsmeesters en andere vrijwilligers klaarstaan om er een mooie ijsbaan van te maken. Dat moet in enkele dagen gebeuren, want de perioden van aaneengesloten vorst worden steeds korter. Dat vereist meer mensen en nieuwe technieken.

IJsmeester Robbert van Vliet (56) van ijsclub Siberia uit Utrecht: ‘Zodra er echt winterweer wordt voorspeld, begint het bij ons allemaal te kriebelen en met vrieskou is iedereen druk in de weer om een mooie laag ijs te creëren. Dat is bij ons wel een dikke week werk. Het proces van het samendoen is wat het zo mooi maakt. Het is echt teamwork.’

IJsmeesters doen overigens veel meer dan gaatjes boren om te kijken hoe dik het ijs is. Ze maken de ijsbaan klaar en organiseren toertochten. Zorgen, zodra het kan, voor het openen van veilige en fijne ijsbanen.

Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden voor een van de cursussen, die in december in heel Nederland georganiseerd worden. ‘Het kost een avond van je tijd en je bent ijsmeester voor het leven. Je sluit je aan bij een lokale ijsvereniging of zet een eigen ijsclub op. Op www.knsb.nl/ijsmeester vind je alle informatie en kun je je aanmelden,’ aldus de KNSB.

Geluk zit in eenvoudige dingen

Unox heeft toegezegd voor de eerste 100 ijsmeesters in de dop het cursusgeld te betalen. ‘Voor ons is het vanzelfsprekend eraan bij te dragen dat er volop geschaatst kan blijven worden. Je wenst toch dat dit nooit verloren gaat. Geluk zit in zulke eenvoudige dingen. Genieten van je eerste moment op het ijs, met z’n allen het ijs op en daarna bijkomen aan de keukentafel. Laten we hopen dat het weer kán deze winter!’

Foto’s: Arie Kievit

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT