Gezondheid

Gezondheid

Zo belangrijk is slaap voor je gezondheid

Iedereen heeft toch wel eens een nachtje dat het niet lukt om te slapen?

En voor sommigen zijn dat hele periodes, of weten ze niet eens meer anders.

Slapen fascineert mij énorm. Ik kan namelijk best wel last hebben van slapeloze nachten. Dan ben ik veel te druk, te onrustig in mijn hoofd en soms weet ik de reden niet eens waarom ik lig te malen.

Even wat basisinformatie vooraf: als volwassenen horen wij tussen de zeven en negen uur te slapen. Slaap je minder, dan kán het voelen alsof je nog prima functioneert. Het is alleen net als rijden met te veel alcohol op: je denkt dat het wel lukt en dat je het kan, maar eigenlijk gaat het helemaal niet. Mocht je minder dan zeven uur slaap pakken, dan kan het zijn dat je een ‘sleep debt’ opbouwt en hier later de lasten van zult ervaren. Dat willen we natuurlijk absoluut niet en daarom deze vier gouden tips.

1. Regularity
Iedereen heeft zijn eigen natuurlijke slaapritme. Dit heeft te maken met het type mens dat je bent (avond, ochtend etc.). De maatschappij is nog altijd vooral gefocust op ochtendmensen, wat vaak een probleem vormt voor avondmensen. Als je erachter bent welk type mens je bent en welk slaapritme het beste voor jou werkt (bijvoorbeeld van 23.00 tot 07.00 uur), zorg er dan voor dat je je hier iedere dag van de week aan houdt. Diep in je brein zit een 24-uursklok die ritme verwacht.

2. Darkness
We hebben duisternis nodig om melatonine te activeren, wat ervoor zorgt dat we slaperig worden. Mocht je overdag op kantoor te weinig licht krijgen en in de avond juist heel veel door bijvoorbeeld tv-schermen of doordat je dan pas voor het eerst je kantoor uit komt, dan kan dit slecht werken op je slaapritme. Tip: dim het laatste uur voordat je gaat slapen het licht in je huis met zo’n vijftig procent. Het volgende hoef ik eigenlijk niet meer te zeggen maar: vermijd dit uur ook écht het liefst alle beeldschermen die licht geven. Melatonine wordt op deze manier getriggerd, waardoor je vast in de slaapstand belandt, wat weer resulteert in een meer uitgeslapen gevoel de volgende dag.

3. Temperature
Keep it cool! Je lichaam moet één graad dalen om in slaap te komen. Je zult het vast al wel eens ervaren hebben: je voelt je veel sneller slaperig in een te koude ruimte dan in een te warme. Je valt dan ook eerder in slaap in een kamer die wat koeler is. 18,5 graden lijkt misschien koud, maar is in dit geval perfect.

4. Walk it out
Blijf niet ‘wakker’ in bed liggen. Mocht je na 25 minuten nog niet in slaap gevallen zijn, ga dan je bed uit en ga iets doen. Je brein mag niet wennen aan het idee dat je in bed ‘wakker’ bent. Ga dus alleen naar bed als je moe bent. Je zou ook nooit aan tafel gaan zitten en wachten tot je honger krijgt, toch? Zo werkt het niet.

Dit laatste was wel even een confrontatiemomentje voor mijzelf, want ik doe serieus álles in bed: werken, eten, series kijken, slapen en nog veel meer. Vertel me alsjeblieft dat ik niet de enige ben. Tijd dus om wat afstand in deze intieme relatie met mijn bed te brengen…

Mocht je trouwens echt geen zin hebben om uit bed te gaan, probeer dan meditatie. En als dat niks voor jou is, ga dan een wandeling maken (in je gedachten) door een omgeving die voor jou fijn aanvoelt. Blijf niet hameren op de gedachte ‘ik móet slapen’. Dat is hetzelfde als je iemands naam herinneren die je even bent vergeten: hoe harder je het probeert, hoe lastiger het wordt.

Wellicht komen deze tips als geroepen voor jou. Eén op de vijf Nederlanders kampt namelijk met een vorm van slaapgebrek. Een best schokkend aantal, vind ik. Een serieus probleem dus dat heftige invloed kan hebben op je mentale en fysieke gezondheid.

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT