Mannen van wie we houwen

mannenpraat

Mannen met de benen wijd (en waar het allemaal toe leidt)

"Manspreading" of "man-sitting" verwijst naar de praktijk van mannen die overal met de benen wijd uit elkaar zitten.

De benen zo ver mogelijk uit elkaar, om de indruk te wekken dat hij weet-ik-wat-voor-stierenballen daar heeft hangen.

Bewust of onbewust, daarover zijn de geleerden het nog niet eens. Vrouwen, maar ook mannen, zitten vaak klem in bus, trein of vliegtuig dankzij de machohouding van veel mannen. En toch is dat machogedoe ook niet helemaal waar… Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat breed zittende mannen – een fenomeen dat ook wel manspreading wordt genoemd – niet heeft te maken met egoïsme van mannen of hun behoefte om een ruimte te domineren. Volgens experts heeft het bekken van mannen anatomisch gezien meer ruimte nodig dan een vrouw bij een comfortabele zithouding. Hoe dan ook worden wijdbeens zittende mannen, zo blijkt uit ettelijke publicaties, regelmatig geconfronteerd met kritiek. Zo verschenen in het openbaar vervoer van New York en de Spaanse stad Madrid al stickers met anti-manspreading tekeningen waarmee mannen werd geadviseerd ruimte over te laten voor andere reizigers

Manspreading is de mannelijke gewoonte om overal met gespreide benen te gaan zitten.

De Amerikaanse Amy Cuddy van Harvard Businness School – in de Volkskrant van 16 juni 2017 – beschrijft hoe extreem groot de verschillen in lichaamstaal zijn tussen haar studenten. De een gaat breeduit zitten, steekt zijn hand hoog in de lucht als hij het antwoord op een vraag weet. De ander kruipt al vanaf het begin van het college in elkaar, steekt z’n vinger maar een klein stukje boven z’n hoofd, waarbij ie angstvallig z’n elleboog vasthoudt om ‘m elk moment snel weer terug te kunnen trekken. Meestal zijn het de vrouwelijke studenten die zich klein maken, zegt Cuddy, die een hartstochtelijk pleidooi houdt om jezelf vaker breed te maken. Zo toonde ze in een experiment aan wat er gebeurt als proefpersonen twee minuten lang een krachtige houding aannemen: het testosteron stijgt, het stresshormoon cortisol daalt, beoordelingen bij zware sollicitatiegesprekken stijgen. Haar TED-praatje is een prachtcollege over hoe groot het effect van lichaamshouding kan zijn, en hoe je hier zelf mee kunt oefenen.

Dus de volgende keer dat zo’n al dan niet ‘machomannetje’ naast je gaat zitten in de treincoupé, en z’n benen belachelijk ver spreidt: niet in elkaar kruipen of naar verbodsbordjes wijzen. Maar aanspannen die beenspieren, en keihard terugduwen.

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT