Lifestyle

Lifestyle

Rokjesdag, als het weer kan…

Als het weer kan. Als de ruimte het toelaat. Straks, ja straks, na corona. Gevleugelde uitspraken in deze crisistijd. Intussen flaneren de dames in rokjes voorbij zonder publiek.

Rokjesdag. Wie kent het fenomeen niet? Voor iedereen die het afgelopen decennium onder een steen heeft gelegen: rokjesdag is een dag in het voorjaar waarop opvallend veel vrouwen voor het eerst in het jaar een korte rok dragen.

De term wordt vaak gebruikt voor de eerste zomerse dag van het jaar waarop de temperatuur boven de 20 graden komt.

De term is,  aldus Wikipedia, veelvuldig gebruikt door columnist, dichter en schrijver Martin Bril (overleden in 2009). Hij schreef er zelfs een boekje over. Bril gebruikte de term voor het eerst in 1996 in een column in Het Parool, waarna hij er regelmatig op terugkwam, onder andere in de Volkskrant. Brils fascinatie had te maken met het door hem waargenomen fenomeen dat vrouwen – als bij geheime afspraak – opeens en masse op straat verschijnen met blote benen en een rok. ‘Alsof iemand hele schuren openzet en alle vrouwen in rokje verschijnen.’ De term is inmiddels zo ingeburgerd, dat deze is opgenomen in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, met een verwijzing naar de synonieme term bloesjesdag.

De lieflijke lente roept bij O. den Beste, ex-leraar Duits, de hevigste boosheid op...

Rokjesdag is een opmaat voor de lente. Eigenlijk een prachtige metafoor: het is snakken naar zon, vrijheid, bier en terras. Zoals wij nu allemaal hevig doen.

Weg met de wintersluier, de donkerte, de grauwheid en het eeuwige gestaar naar Netflix. Natuurlijk, er bestaan ergere dingen (onderduiken tijdens de oorlog, in een vluchtelingenkamp op Lesbos zitten wachten op je ticket naar betere tijden, RTL Boulevard met nieuws over Andre Hazes), maar toch. Een avondklok blijft een klok en geen vaccin een Zwaard van Damocles.

Dan maar fietsend langs de dames in opwaaiende lenterokjes. Niet seksistisch bedoeld. Nee, puur om het winterse gevoel af te schudden, om te ontsnappen aan de gevangenis en weten dat er ergens hoop gloort.

 

Foto: 123RF

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT