Lifestyle

Lifestyle

Voel jij je ook een yep? Wees gewaarschuwd!

Rond 2050 zullen er in ons land voor het eerst meer 50-plussers dan jongeren zijn. We worden allemaal makkelijk 85 of ouder, maar het aantal zorgverleners neemt drastisch af. Hoe komen wij als yeps - de Young Elderly Person – nog aan een leuke verpleegster?

Dagblad Trouw deed een uitvoerig onderzoek naar de zorgvraag van de huidige 55-plussers en dat gaf niet bepaald een rooskleurig beeld. Ergo, straks zijn er gewoonweg te weinig handen aan het bed om ons een comfortabel senior leven te geven. Dus wie nu droomt van een Zwitserleven-achtig levenseinde moet hard aan de bak: genoeg geld verdienen, sterke gezondheid houden, maar vooral een uitgebreid sociaal netwerk opbouwen zodat er nog mensen zijn die je willen helpen.

Dus wie nu droomt van een Zwitserleven-achtig levenseinde moet hard aan de bak: genoeg geld verdienen, sterke gezondheid houden, maar vooral een uitgebreid sociaal netwerk opbouwen zodat er nog mensen zijn die je willen helpen.

De krant schrijft: Gelijk met de sterke toename van het aantal yeps en échte ouderen, neemt de komende jaren het aantal professionele en informele zorgverleners af. In 2030 al wordt het dreigende arbeidstekort geraamd op 280.000 medewerkers tot 800.000 in het somberste scenario. Nu al is het adagium van de overheid: woon thuis zo lang het kan. Dat zal in 2040 alleen meer indringender klinken. Yeps doen er dus goed aan om door hun levensstijl zo lang mogelijk vitaal te blijven, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen zorg moeten organiseren voor de tijd dat zij afhankelijk worden. Een levensbestendige woning, een goed netwerk en een potje geld om zelf zorg in de kopen maken dan het verschil.

Brigtte komt ons om de zoveel tijd ophalen voor een gezellig ritje in de provincie...

Hieronder de meest opvallende resultaten uit het onderzoek van Trouw:

Ouderen voelen zich fit en gezond en doen er alles aan om dit te blijven…

  • Van alle 55- tot 75- jarigen beoordeelt twee derde zijn fysieke gezondheid als goed tot zeer goed. Opvallend genoeg is er hier weinig verschil in leeftijd.
  • Om fit te blijven zorgen ruim acht op de tien ouderen ervoor dat zij actief bezig blijven. Vooral wandelen, fietsen en tuinieren zijn populair.
  • Twee derde gelooft dat zij hun eigen fitheid in de hand hebben.

… maar ze houden zich nauwelijks bezig met de toekomst

  • Hoewel de overheid uitdraagt dat Nederlanders meer voor zichzelf en elkaar moeten zorgen (bijvoorbeeld door ouderen langer thuis te laten wonen) geven 7 van de 10 aan dat goede zorg in hun ogen vooral een taak van de overheid is. Een opvallend grote groep (4 op de 10) vindt het prima om later in een verzorgingshuis te wonen, terwijl de overheid deze vorm van langdurige zorg vrijwel heeft afgeschaft.
  • 45 procent van de mensen met kinderen ziet het niet zitten dat zij straks mantelzorg verlenen.
  • 91 procent wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar zij bereiden zich hier qua huisvesting niet of nauwelijks op voor.
  • Meer dan de helft van de 55- tot 75-jarigen maakt zich zorgen over de periode dat zij minder zelfstandig (55 procent) of ziek (51 procent) worden. Voor een derde hoeft het leven zelfs helemaal niet meer als zij afhankelijk van anderen worden.

Trouw vroeg ook welke bekende Nederlanders (uit een lijst van tien) 55-plussers als het meest als leefstijl-voorbeeld zien voor de tijd na hun pensioen. De mannen kozen voor Huub Stapel (21, ‘het Zwitserlevengevoel’) en ‘wijnkenner en levensgenieter’ Ilja Gort (20 procent).

Dat valt ons dan weer mee: niet de saaiste mannen in elk geval. Wij hadden dan weer geopteerd voor minimaal Frank Zappa en Clint Eastwood, maar vooruit. Veel interessanter is echter de vraag hoe je comfortabel oud wordt. Volgens ons blijft de optie van een wooncommune nog steeds de beste. Zorg dat je met tien andere stellen – waaronder hopelijk een dokter en een leuke verpleegkundige – in een hofje kan gaan samenwonen. Of beter nog: maak een financiële pot en bouw je eigen pensionada dorp. Ieder heeft een eigen huisje, en op zijn minst de illusie van een sociaal vangnet, want we gaan natuurlijk wel op elkaar letten. Valt er iemand om, dan is er altijd een sterke schouder. Nou ja, broze schouder. Er is een wijntje om 16.00 in de gezamenlijke tuin en sushi om 19.00 uur. Creëer je eigen Zwitserleven, wat jij?

Foto’s: 123rf

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT