Rtv

Rtv

TV Toen: ‘Showroom’. Een programma met echte mensen waarin al door een oude boer werd gesignaleerd dat de maanlanding ‘fake news’ was.

Met ‘Showroom’, een programma uit de jaren 1977-1982, werd legendarische tv gemaakt. Met even onbekende als ongewone mensen.

Een oude boer, of misschien een visser, zit in een leunstoel en oreert een end weg. Hij heeft geen tv, welnee, nergens voor nodig. Hij breit liever. Met televisie mis je niks! De interviewer, die niet in beeld komt, vraagt: dus u heeft ook niet gezien hoe mensen op de maan liepen? Nee, dat heeft hij niet gezien, en bovendien, dat is ook helemaal niet gebeurd. ‘Uitgesloten! Uitgesloten dat ze op de maan geweest zijn!’

‘Op de maan bevriezen ze’

Maar, vraagt de interviewer toch een beetje perplex, wat heb ik dan gezien op tv? Is het volgens u allemaal trucage? Ja, daar twijfelt de oude baas geen moment aan. En wie kan bewijzen dat ze er wél geweest zijn? ‘Als jij zegt da’ ze d’r geweest zijn, en ik zeg van niet, dan staan we gelijk.’ Om aan alle twijfel een einde te maken, voegt hij er nog aan toe: ‘Ze komme nooit op de maan, want dan bevriezen ze. En op de zon verbranden ze.’

Deze Dirk van Noort zorgde voor een klassiek fragment uit een van de meest curieuze programma’s ooit gemaakt: ‘Showroom’. De NCRV zond het uit tussen 1977 en 1982. Het begon als studioprogramma, met illustere redacteuren als Hugo Brandt Corstius (toen bekend als Piet Grijs), Gerrit den Braber, Drs. P. en Rik Felderhof. Toen was het nog een parodie op ‘showbiz’-journalistiek en kwamen er nog sketches en liedjes in voor.

In 1980 werd die satire gestript en groeide Showroom uit tot iets unieks. De verslaggevers gingen het land in om bijzondere types, zeg maar gerust eigenheimers, op te sporen en hun versie van de waarheid te laten verkondigen. Met verwondering en respect. Dat leverde heerlijke Slow TV op.

‘Paradijsvogels’

Van Noort werd geïnterviewd door Jan Fillekers, die bekend was geworden met ‘Farce Majeure’, waar ook Showroom-presentator Henk van der Horst bij betrokken was. Een andere verslaggever, Arnold-Jan Scheer, was waarschijnlijk de bedenker van dit soort televisie. Hij was al in de jaren 60 begonnen met een jongerenprogramma, ‘Halte’, in dezelfde geest. In ‘Showroom’ interviewde hij een vrouw die in haar achtertuin kabouters waarnam en kreeg hij een man aan het huilen omdat hij van zijn vader geen Bugatti had gekregen. Door Van der Horst werd dat later ‘het eerste emotie tv-moment in Nederland’ genoemd.

Niemand twijfelde toen nog aan de waarheid van tv. De maanlanding was echt gebeurd. Van Noort was zijn tijd ver vooruit.

Scheer maakte van 1992 tot 1996 nog een verdienstelijke comeback met ‘Paradijsvogels’, dat nog maffere types voor de lens kreeg, maar daarna verdween hij van het scherm. Maar hij is nog altijd razend actief met van alles en nog wat, zien we op www.arnoldjanscheer.nl

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Showroom: de huilende Bugatti-liefhebber

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT