Nieuws

Nieuws

5 mei? Dan moeten we toch gewoon vrij?

We hebben het minst aantal nationale feestdagen van heel Europa. Schande. Zie Oekraine en we weten dat we 5 mei massaal horen te vieren. Welke andere dagen moeten nog meer vrijaf?

Het blijft gerommel in de marge met die 5 mei. Eens in de vijf jaar zijn we met zijn allen vrij op deze datum. Welk jaar is dan nu aan beurt? Uhhh. Ambtenaren zullen zeker het goede antwoord geven. Want die zijn altijd vrij. Maar mannen, kijk even naar het nieuws over Oekraine. Waarom zijn alleen de ambtenaren vrij. Dat wij echt in vrijheid leven, en niet naar de pijpen hoeven te dansen van een of andere rare dictator, is toch iets wat elk jaar voor iedereen toch minstens een vrije dag waard is?

Koningsdag verzetten

Een van de geldende argumenten om het toch niet te doen, is dat we al zoveel dagen vrij zijn in mei. ‘Kost teveel geld al dat weinig gewerk’. Daar hebben we wel een oplossing voor. Gewoon die Koningsdag verzetten. Gezien de meest actuele peilingen, hebben toch weinig mensen die dag echt iets op met ons staatshoofd. We willen gewoon lekker feesten en dat is nu toevallig op zijn geboortedag. Laat de koning zijn verjaardag lekker knus op het paleis vieren, vindt hij vast ook veel prettiger, dan verzetten we die feestelijkheden gewoon naar 5 mei op Bevrijdingsdag.

Niet minder, maar meer

Vieren we dan helemaal niet de verjaardag van ons staatshoofd. Jazeker. Ons uitgangspunt is immers, niet minder maar meer volksfeesten. Het leven is al zwaar genoeg. Er mag ook best wel wat bij. We bengelen namelijk helemaal onderaan in Europa als het gaat om nationale feestdagen. Wij tellen er 8. Vergelijk dit met de Finnen, die juist bekend staan als sombermannen, maar zij hebben er maar liefst 15. Daarom verplaatsen we de festiviteiten van de verjaardag van Koning Willem naar 31 augustus. De dag dat zijn overgrootmoeder jarig was, Wilhelmina. Is helemaal niet vreemd.  Beatrix zelf is in januari jarig, maar vierde dit gewoon op de verjaardag van moeder Juliana, op 30 april.

Ja, 31 augustus is een heerlijke dag. Is iedereen nog in een goede stemming, want net terug vakantie. Bovendien een goede reden om nog één keer flink de bloemetjes buiten te zetten voordat we weer massaal aan het werk moeten.

Het najaar zijn we sowieso erg karig toebedeeld met feestdagen. Daarom stellen we voor ook de volgende drie dagen op te nemen:

1. Oogstfeest:

Wordt nog steeds in vele landen gevierd. Wij als agrarische natie mogen toch eigenlijk niet ontbreken? Dit is de dag dat we boeren op het schild hijsen. Vinden ze vast leuk. Dan gaan we genieten van alles wat ze hebben geoogst. Vinden wij ook leuk. Een win-win situatie dus. Wij stellen ons voor, lange tafels met lachende mensen. Grote bierpullen, worst. Inderdaad, zoiets als de Oktoberfeesten in Duitsland.

2. Halloween

31 oktober. Overgewaaid uit de Verenigde Staten. Zie echter hoe de Nederlandse commercie zich er op heeft gestort. Is dus eigenlijk al ingeburgerd. Laten we er dan maar meteen een feestdag van maken. Carnavallen maar dan  op zijn griezeligst. Polonaise in het donker, bloedbier drinken en wedstrijdje wie het verst zijn pompoen gooit.

3. Black Friday

Zo halverwege november op een vrijdag. Ook zo’n dag die allang in ons DNA zit. We nemen de hele dag vrij en gaan lekker winkelen tegen bodemprijzen. Omdat de economie elk jaar varieert, kiezen we een thema dat past bij de actuele economische situatie. Dit jaar: ‘winkelen zonder inflatie’.

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT