Nieuws

Nieuws

Op Vrouwendag aandacht voor ‘De moeder de vrouw’, het thema van de Boekenweek. Waar slaat dat eigenlijk op?

Lees jij nog weleens een boek? We geloven er niks van, maar binnenkort is het weer Boekenweek.

Van 23 tot 31 maart is het weer Boekenweek. Nou denken wij dat er verdomd weinig mannen zijn die nog romans lezen, laat staan gedichten, maar misschien is er wel interesse voor een nieuwe editie van ‘Beleggen voor dummies’ of de nieuwe roman van Herman Brusselmans, ‘Zo dom als Albert Einstein’. De eerste pagina’s dan. Mannen lezen niet, dat is bekend.

Behalve websites als deze natuurlijk.

De moeder de vrouw

Toch even doorzeuren over de Boekenweek. Dit jaar is er ook nog een thema gekozen dat natuurlijk geen enkele man aanspreekt: ‘De moeder de vrouw’. Je denkt misschien dat het gaat over de ouderwetse uitdrukking ‘moeder de vrouw’, waarmee iets werd bedoeld als ‘dat mens dat wel lekker kan koken en mijn broeken strijkt, maar verder haar mond moet houden’, maar zo anti-feministisch is de CPNB (de club van boekverkopers) nou ook weer niet. Want ze hebben als extra slogan bedacht: ‘Moeder aan het roer, niet achter het fornuis’.

Jiskefet: Boekenweek met Peter Smulders

Bommel

Dat slaat op een gedicht van Martinus Nijhoff met dezelfde titel: ‘De moeder de vrouw’.  Zegt je niks? Nou, dan misschien de eerste regels: ‘ik ging naar Bommel om de brug te zien/ ik zag de nieuwe brug’. Enzovoorts. De dichter ziet een vrouw op een rijnaak die psalmen zingt en denkt of verlangt ernaar (?) zijn moeder aan het roer te zien. Vandaar de titel, hoewel het gedicht juist om die raadselachtigheid waarschijnlijk altijd zo geliefd is geweest.

En wie gaat het Boekenweekgeschenk schrijven? De man die er zo trots op was dat hij oraal was bevredigd op het Boekenbal, Jan Siebelink. Echt een rolmodel van vrouwvriendelijkheid dus.

Nijhoff-karaoke

Om even te laten zien dat Jan niet de enige schrijver is die zich laat inspireren door dit thema hierbij een gevoelige interpretatie van het gedicht door Bert Wabbe. Deze ons tot nu toe onbekende volkszanger heeft zich ook gewaagd aan poëzie van Marsman en Slauerhoff. Iets voor het Boekenbal?

Bert Wabbe: ‘De moeder de vrouw’

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT