Nieuws

Nieuws

We hebben allemaal een racist in ons. En we willen er allemaal weleens op slaan. Maar goddank doen we dat niet.

De première van ‘Cold Pursuit’, de nieuwe film van Liam Neeson, is afgeblazen in New York omdat de acteur zich racistisch zou hebben geuit in een interview met The Independent.

Neeson heeft gezegd dat veertig jaar geleden een vriendin van hem is verkracht door ‘een zwarte persoon’. Waarna een woeste Leeson gewapend met een gummiknuppel naar een kroegenstraat toog, vervuld van wraakgevoelens. Hij wilde de eerste de beste ‘black bastard’ die op hem af zou komen vermoorden. Maar na een week kwam hij bij zinnen en voelde hij zich beschaamd dat hij zulke gedachten had gehad.

‘Hij verdient een medaille’

De hele wereld viel over de 66-jarige Neeson heen. Behalve de zwarte oud-voetballer John Barnes, die vond dat Neeson ‘een medaille verdiende’ omdat hij het racisme, dat in iedereen zit, bespreekbaar had gemaakt. En natuurlijk een hoop mensen op de sociale media, die vonden dat ‘iedere echte man’ hetzelfde had gedaan. Of had willen doen.

Misschien hadden die mensen te veel naar de films met Liam Neeson gekeken. Cold Pursuit gaat over een man wiens zoon door een overdosis is overleden, waarna de hoofdpersoon, gespeeld door Liam Neeson, het recht in eigen hand neemt en de nodige drugscriminelen om zeep helpt. Geen willekeurige, overigens. In alle films die ik de laatste twintig jaar van Liam Neeson heb gezien, speelt hij een modelburger die zich gedwongen ziet het recht in eigen hand te nemen. Dus waarschijnlijk heeft de interviewer van The independent gevraagd of hij ooit zelf de neiging heeft gehad om…

De trailer van 'Cold Pursuit'

Even niet nagedacht?

Zou Liam Neeson echt de discussie over het verborgen racisme in ons allen hebben willen aankaarten? Of heeft hij even niet goed nagedacht toen hij zijn film promootte?

Iedereen heeft een racist in zich. En iedereen zou het recht weleens in eigen hand willen nemen. ‘Een echte man pikt het niet!’ Goddank dat de meeste mensen aan dat soort primitieve gedachten niet toegeven en net als Neeson bij zinnen komen en zich schamen.

Misschien moet hij toch eens in een ander soort films gaan spelen. In ‘Schindler’s List’ was hij nog zo goed.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT