Nieuws

Nieuws

Hoogbegaafdheid onder senioren, die hadden we nog niet. Maar dat probleem wordt nu ook aangepakt.

‘Ben ik nou zo slim, of ben jij nou zo dom?’ Niet alleen Louis van Gaal is een hoogbegaafde senior. Maar híj lijdt daar niet onder.

Typisch voorbeeld van net-niet-op-tijd, dit. Vorige week was de Week van de Hoogbegaafdheid. Wij zijn weer niet uitgenodigd. (Het was trouwens ook de Nationale Week Zonder Vlees, die meer aandacht heeft gekregen).

Margriet Oostveen ging voor de Volkskrant op stap en kwam terecht in de Openbare Bibliotheek van Utrecht. Daar was een bijeenkomst voor hoogbegaafde senioren, georganiseerd door de ‘werkgroep hoogbegaafde senioren’ van het Instituut voor Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV).

IQ boven de 150

Hoogbegaafdheid onder kinderen staat al lang op de agenda, maar hoogbegaafdheid onder plussers niet. Je bent hoogbegaafd als je een IQ hebt boven de 150. Je zou zeggen: je bent slimmer dan de anderen, wat is het probleem? Nou, zo simpel is het niet. Er dreigt voor sommige hoogbegaafde senioren sociale isolatie.

Mark van de Veerdonk, voorzitter van de vereniging 'IQ, wat is dat?'

Hoogbegaafden zitten vaak niet op dezelfde golflengte als de gemiddeld-intelligente anderen. Ze hebben de neiging nogal ‘intens’ te zijn, omdat ze weten dat ze gelijk hebben en vaak eindeloos in discussie willen gaan. Tegelijkertijd voelen ze zich onveilig omdat anderen hen vreemd vinden. Vaak zijn ze ‘de kanarie in de kolenmijn’, omdat ze onraad eerder ruiken dan een ander. En dat gaan ze dan uitleggen.

Verkeersregelaar

Er was in Utrecht een 52-jarige hoogbegaafde man die nu verkeersregelaar was. Anderen hadden regelmatig conflicten op het werk gehad. In verzorgingshuizen dreigen conflicten met medebewoners. Ouderen die net hun partner hebben verloren, hebben toch al de neiging te vereenzamen, en dan kan hoogbegaafdheid een last zijn. En dan is er ook nog schaamte onder al die slimmerikken die geen chirurg of ceo zijn geworden. Ze hadden er toch de capaciteiten voor?

Als je wilt weten of je ook hoogbegaafd bent, kun je een IQ-test doen bij een andere club van hoogintelligenten, Mensa Nederland. De vraag is alleen of het slim is te laten weten dat je daar lid van bent.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT