Nieuws

Nieuws

Falder onderzoekt ‘wie, wat, waar, waarom’: illegale feesten

illegale feesten

Tientallen illegale feesten braken uit rond kerst

Oud en nieuw belooft een rampzalige avond voor de politie te worden. Met kerst vonden al talloze illegale feesten plaats. Falder zette een bak koffie en onderzocht de kwestie: wie organiseert dit in godsnaam? En waarom?

Ik moet vandaag bekennen. Ik heb een misdrijf begaan. Neen, ik ben niet, zoals u van een Falder columnist verwacht, helder en smetloos als een lang getrokken kippenbouillon. Ik deed mij slechts voor als een heilige; vrijgevig en moreel op koers, als een bescheiden Paulus. Afgelopen kerst (wat een feest om te zondigen) hebben mijn vrouw en ik in plaats van drie mensen, vier gasten over de vloer gehad.

Het was dwaas. We dachten dat het wel kon. Maar toen het zover was… Wanneer ik uit het keukenraam keek verwachte ik een in schaduw gehulde man aan de overkant van de straat te zien, die alleen als Mark Rutte te herkennen was aan de weerkaatsing van de straatverlichting in zijn roestvrijstalen brilframe. Ik verwachte kerstliedjes in dissonanten te horen vanuit de woonkamer, waar een demonische Hugo de Jonge met schijnende rode ogen kwijlend over de piano zou hangen. Op zijn minst zou er elk moment een ME team door de deur stuiven.

Haastig en nerveus schoof ik alle gangen naar binnen, scheurde ik de verpakkingen van de cadeautjes af (in tegenstelling tot zorgvuldig losmaken en opvouwen), en liep ik als psychiatrisch patiënt neurotische achtjes door de kamer met een pompje desinfectiemiddel. Aan het einde van de wijnfles maakte de kerstboom de geluiden en bewegingen van beademingsapparatuur, en was in elke kerstbal het gelaat van een longpatiënt zichtbaar.

Na afloop werd duidelijk waarom ik geen bezoek kreeg van het plaatselijke crisisinterventieteam: ze waren veel te druk bezig met het oprollen van illegale feesten.

Een greep uit de nieuwskoppen van de afgelopen dagen:

  • Politie beëindigt 32 illegale feesten en deelt 510 coronaboetes uit in week tijd

  • Agenten belaagd bij illegaal feest in Den Haag, twee personen opgepakt

  • Weekend vol onrust, illegale feesten en brandjes: ’Ze zoeken sensatie in tijden van verveling’

  • Politie stopt illegale feesten in Heerde en Rosmalen

  • Politie grijpt in bij verschillende illegale feesten

  • Politie maakt einde aan illegale feesten: ‘Zelfs oma kwam nog even langs’

  • Politie beëindigt feest met honderd aanwezigen in bedrijfspand Rotterdam

Het jeugdjournaal biedt beeld

Het doorspitten van deze artikelen leidt zonder uitzondering tot clusterhoofdpijnen van de hardnekkigste variant. Gelukkig voor u heeft Falder zich met een kan koffie en een doos Excedrin dwars door de glasscherven van de Nederlandse maatschappij gesleept.

Wat leert deze grondige analyse? Ten eerste, die feesten zijn op de raarste, en minst gezellige plekken van Nederland. Los van wat feesten in bedrijfs- en fabriekspanden (wat eigenlijk al heel gek is, hoe leuk is een feestje in de rubberfabriek?), zijn er feesten tegengehouden in kale, koude bossen; holle buizen onder viaducten; en kleine leegstaande appartementjes. Er was zelfs een groep die feestend zonder mondkapje de supermarkt in ging. Uit ‘protest’. Je moet wel héél erg van een feestje houden wil je met je glowsticks en vodka-Spa-rood in de vrieskou naar een betonnen buis onder de A24 gaan. Wat verzinnen ze nog meer? Falder verwacht feesten in mortuaria, boomhutten, gestrande walvissen, en verlaten begraafplaatsen – veel plekken om je biertje te leggen en iedereen een eigen graf!

Het tweede dat opvalt is de leeftijd van het publiek. Verbaast het je? Het zijn vrijwel alleen jongeren. 21-jarigen die onironisch ‘vrouwen en mannen’ genoemd worden bij NOS vechten tegen de politie, en hangen vuilniszakken aan ramen om het feestje te verstoppen. Op het bovenstaande (jeugd-)journaalfilmpje lopen kinderen die niet ouder zijn dan 18. Die zouden ook zonder corona geen respectabele avondkroeg binnenkomen.

Meer: serieuze, grotere feesten vinden meestal plaats in de Randstad. Kleinere (bedrijfs-)feesten en protestfeesten vind je meestal in de provincie. Maar, zo dachten wij, het zal vast een stuk moeilijker zijn om een feestje te spotten in een afgelegen boerderijschuur dan in een volgebouwde woonwijk. Als je duizend xtc-fabrieken kan verbergen in Limburg, dan kan er ook wel een feestje bij…

Het laatste dat ons opviel: de feesten zijn verdomd goed georganiseerd. In Den Haag hadden feestvierders drank ingeslagen, ramen afgeplakt en muziek volume gecontroleerd. In een tunnel onder een viaduct vond de politie een semi-professionele dj-set, inclusief feestverlichting. In de bossen van Limburg – aan de grens van Duitsland – plakten organisatoren glowsticks aan bomen, en werd er een heuse geluidinstallatie met een generator aangedreven.

Toen wij jong waren staken we hoogstens een kerstboom in de fik, als we zin hadden in illegaal vermaak. Nu hebben criminele jongeren het organisatorisch vermogen van een provinciaal buurthuis.

De vraag rest: waarom in godsnaam? Kunnen ze niet een paar maanden wachten. Eén oud en nieuw offeren zodat de risicogroep tot vaccinatiedag (vanaf nu een nationale feestdag) rustig kan slapen?

Nu feesten en boete? Of later extra feesten?

Antwoord: jongeren zijn dom, ongeduldig en rebels. Kijk naar de bovenstaande marshmellow challenge – dat raken ze niet kwijt tot al hun emotionele ongedurigheid heeft plaatsgemaakt voor gezichtshaar. Rond 25? Daarbij, alcohol en feest zijn vrijwel de laatste dingen die mensen zich laten afpakken. In de jaren ’20 probeerde de VS alcohol te verbieden. Het gevolg? Illegale bars, huisgemaakte drankjes waar je blind van werd, en Al Capone. Hiermee bedoel ik uiteraard niet dat we ze gewoon maar moeten laten gaan, en dat het feestverbod een slecht idee is. Integendeel, dít is hoe ze het afleren.

Domme jongeren organiseren illegale feestjes. En omdat jongeren nou eenmaal dom zijn, laten ze áltijd sporen achter. Onze politietip voor oud en nieuw: zet extra politie in, trap bij elk feestje de deur in, en slinger iedereen op de bon. Spek die kas nog even voor de vaccinatie, en laat de muis zien dat de kat toch altijd ietsje krachtiger is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT