Nieuws

Nieuws

Klokkenluiders zijn meestal mannen, die met het ouder worden hun geweten steeds luider horen spreken. Meestal loopt het niet goed met ze af.

Nu Victor van Wulfen doorgaat met zijn eenzame strijd tegen Defensie, is de vraag: wat maakt iemand een klokkenluider?

Je zou Eduard Douwes Dekker, de schrijver Multatuli dus, de eerste bekende klokkenluider van Nederland kunnen noemen. Hij stelde in zijn klassieker ‘Max Havelaar’ de corruptie in koloniaal Nederlands-Indië aan de kaak. Hij was toen nog niet zo oud, 39 pas. Meestal zijn klokkenluiders mannen die ‘de jaren des onderscheids’ hebben bereikt.

Ad Bos en Ina Hut

De bekendste recente klokkenluider is natuurlijk Ad Bos, geboren in 1948 en klokkenluider vanaf 1999. Hij had ambtenaren als directeur van Koop Tjuchem gefêteerd in het bordeel en omgekocht. Nadien nagelde hij het bouwbedrijf aan de schandpaal. Om te eindigen met zijn vrouw in een camper bij Egmond. Maar toen keerde de Staat hem een onbekend bedrag uit. Bos heeft mazzel gehad. Daarna kreeg je nog Fred Spijkers (Koninklijke Marine) en Paul Schaap (kernreactor Petten). Maar er is ook een vrouwelijke klokkenluider: Ina Hut, voormalig directeur van een adoptiebureau.

Ad Bos vindt (in 2013) wel dat hij een standbeeld verdient

Gisteren was Victor van Wulfen in het nieuws, een voormalig F 16-piloot die de veiligheid van vliegbasis Eindhoven had aangekaart. Hij zou vervolgens door een arts van Defensie zijn besodemieterd. De arts zou zelfs een gesprek met een psycholoog uit zijn duim hebben gezogen. Die arts stond gisteren voor de tuchtraad. Van Wulfen werd door Een Vandaag gevolgd. Hij leek in een mooi huis te wonen, maar hoe lang nog?

De klok geluid over het Klokkenluidershuis

Vorig jaar kwam nog wel het mafste nieuws over klokkenluiders door. Twee medewerkers van het Huis voor Klokkenluiders, een organisatie die de klokkenluider moet beschermen, hadden de klok geluid over het Huis, waar dingen niet in orde zouden zijn. Maar waar moesten zij nu zelf naartoe? Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zou het laten onderzoeken. Een jaar eerder had zij al een nieuw bestuur benoemd, nadat het oude er weinig van had terechtgebracht. Nooit meer iets van gehoord. Wel vangt sinds mei 2018 de Expertgroep Klokkenluiders (die al bestond) de klokkenluiders op die gefrustreerd zijn door hun behandeling bij het Huis voor klokkenluiders.

Psychologisch profiel

Het zou interessant zijn te weten wat voor mensen klokkenluider worden. Ze moeten een sterk geweten hebben en een grote moed, maar misschien ook wel een licht Don Quichote-syndroom. En een zekere onbuigzaamheid, die soms kan ontaarden in rigiditeit. In je eentje tegen de rest van de wereld, meestal de werkgever. Is het misschien ook een behoefte om te ‘shinen’ of alleen een ondraaglijke gewetensnood die de klokkenluider beweegt? Helaas loopt het met klokkenluiders vaak slecht af. En dan is er ook nog eens geen deugdelijk opvanghuis…

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT