Nieuws

Nieuws

Willem: wat wij van hem kunnen leren

Stel dat je met Willem-Alexander aan de bar zit. Dan vertelt hij je een verhaal, na het zevende biertje, waar je alleen maar respect voor kunt hebben.

Wij kennen koningen 1. Die verwend zijn. 2. Die op safari gaan en dan dood gemoederd poseren voor een zelf geschoten leeuw. 3. Die stiekem de schatkist plunderen. 4. Die vreemd gaan en over de hele wereld illegale prinsjes op de aardkloot zetten. 5. Die het liefst géén koning willen zijn. 6. Die wereldvreemd zijn. En wij kennen koning Willem de Vierde. Onze eigen Willem-Alexander. Die geen van dit alles is. Oké, puntje 3? Hij kost ons wel een lieve duit, maar plunderen, nee daar kun je hem niet van betichten. Willem de Vierde wordt steeds meer Willem. En dan blijkt hij gewoon een aardige snuiter te zijn met wie je best wel een pilsje aan de bar kan drinken.

Willem-Alexander

Als dan het zevende rondje is weggewerkt en ook mannen hun gevoelige laten zien, vertelt hij in een eerlijke bui dat hij van de deze zomer zijn eigen kids een telefoonverbod heeft opgelegd (was eigenlijk tijdens een koninklijk kiekjesmoment op Villa Eikenhorst in Wassenaar met het hele gezin, maar we houden het in dit verhaal gewoon op ‘aan de bar’). Niet omdat ze voortdurend met de telefoon tijdens het eten aan tafel zaten, hun huiswerk niet hadden gemaakt, of veel te vaak dronken thuiskwamen na een avondje boemelen. Nee, gewoon omdat hij zijn kids wil leren dat óók zonder telefoon er een leuk leven bestaat. Gewoon door met elkaar te praten, een spelletje croquet te spelen in de paleistuin, het koninklijk paard te verzorgen of een spelletje wie-ben-ik te doen (opa Bernhard blijkt dan altijd het meest populair).

(artikel gaat na filmpje verder)

André van Duin die al ver voordat Willem-Alexander de troon bestijgt, geïnspireerd werd door de naam 'Willem'.

Prinsheerlijk

Ja, zoiets wekt bewondering. Want hoe vaak wordt er niet geklaagd over de kids die constant op de telefoon zitten te koekeloeren? Maar hoe vaak proberen ouders dat echt te veranderen? En onze Willem doet het zomaar even. Respect! Natuurlijk kan het een slim RVD-spelletje zijn om hem dit voornemen te laten vertellen, om zo zijn populariteit te verhogen. Wellicht is Willem een tiran voor zijn eigen gezin. Wellicht dat de prinsessen zich als echte pubers geen ene sodemieter van hun vader aantrekken. We weten niet wat zich daadwerkelijk achter de paleismuren afspeelt. Maar wij gaan gewoon uit van het positieve en geloven Willem. Wij zien een vader die zich prinsheerlijk vermaakt deze zomer met zijn gezin, omdat ze alle aandacht hebben voor elkaar (i.p.v. zich te verliezen in hun mobieltje). Wat ons betreft een vorstelijk voorbeeld.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT